A Hartley-Merril Nemzetközi Forgatókönyvíró Nagydíjat a színésznő Dina Merril és az operatőr Ted Hartley azzal a céllal alapította, hogy a kezdeményezés elősegítse a fiatal forgatókönyvíró-tehetségek felfedezését és támogatását a világ minden tájáról, egyben motiválja a forgatókönyvírók, producerek és kritikusok közötti eszmecseréket. A pályázat lebonyolítása két lépcsőben zajlik: Az egyes országok koordinátorai saját zsűrit választanak a filmszakma jeles képviselői közül, valamint a pályázatot támogató szponzor-szervezetek, alapítványok tagjai közül. A kiválasztott zsűri - melynek névsora csak a pályázat eredményének kihirdetése alkalmával kerül nyilvánosságra - a pályázó személyek ismerete nélkül bírálja el a benevezett forgatókönyveket, a győztest pedig - 500 dolláros pénzjutalom mellett - továbbküld a Los Angeles-i döntőre - téjékoztatta a filmhu-t Zakariás Eszter, a Hartley-Merril magyarországi szervezője. Hazánkban idén Tóth Csaba és Gál Péter Weekend című munkája nyert. A mai napig 48 Hartley-Merril díjnyertes forgatókönyv került megvalósításra, többek között az Oscar-díjra jelölt Chef in Love (Szerelmes szakács) című grúz film, ám magyar nevek sem hiányoznak a sorból: Enyedi Ildikó Bűvös vadásza, és Gárdos Éva Amerikai rapszódiája. Rajtuk kívül Czető-Bernáth László nyerte meg a nemzetközi pályázatot 1997-ben.    

Munkában a magyar zsűri - Középen jobbra az egykori győztes, Czető-Bernáth László

Ted Hartley az eseményt követően elégedettségének adott hangot, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy egyre több tehetséget sikerül felfedezniük, akik egyre nagyobb sikereket aratnak világszerte. "A Hartley-Merril díjak nyertesei egyre nagyobb arányban jutnak el odáig, hogy akár hazájukban, akár az Egyesül Államokban megvalósíthatják forgatókönyveiket. Évről évre több filmvászonra való könyv érkezik - micsoda siker ez az egész világ filmművészetének!"

Az 1989-ben, a Hartley and Merril alapítvány által életre hívott Nemzetközi Forgatókönyvíró Nagydíj alapítói között olyan nevek szerepelnek, mint Robert Redford, Nikita Mihalkov vagy David Williamson - a névsor is mutatja, hogy a Hartley-Merril azóta a világ egyik legjelentősebb forgatókönyvírói versenyévé fejlődött, amelynek lebonyolításában részt vesz az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America), a Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists) és az Amerikai Írószövetség (Writers’ Guild of America, West). Mindazonáltal a magyar győztesek nem csak pozitív élményekről számoltak be a filmhu-nak; mint elmondták, a díj elnyerése után alaposan meg kell harcolni a film elkészítéséért.