Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime, az Apple+, a Cinego és a legújabb magyar filmes stream oldal, a Filmio kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.


Álhíres 
(Fake Famous)

Hol és mikor? HBO GO és február 3.

Egyre több tanulmány készül arról, hogy az önfeledt, harmonikus életet mutató, ajándék cuccokkal és pénzzel elhalmozott Instagram- és YouTuberek tartalma súlyos hatással tud lenni az őket követő fiatalok pszichéjére, valóság képére. Az amerikai tinik jelentős része mégis továbbra is arról álmodozik, hogy Insta-híresség legyen. Erről a hamis influenszer-világról rántja le a leplet az Álhíres. Kísérleti jelleggel kiválasztanak pár fiatalt, hogy álprofilok megvásárolt likejaival és egy köréjük épített, megkreált valósággal rövid időn belül internetes hírességeket faragjanak belőlük, végigkövetve az ezzel járó abszurd tömeghisztériát és lelki folyamatokat.


A barátaim mind halottak
(All My Friends Are Dead)

Hol és mikor? Netflix és február 3.

Nagy ház a kertvárosban, bepörgött fiatalok és sok alkohol - egyaránt alaprecept egy vad házibulihoz és egy sima tinivígjátékhoz, de ebben a szilveszteri partyban nemcsak a hangulat, hanem a gyilkolászás is elszabadul. Az alkotók első blikkre a Project X-típusú bulifilmeket akarják itt összehozni a 2000-es évek eleji slasherekkel, kedvére téve az Y és a Z generációnak is. Az akciódús előzetes alapján meg sem mondanánk, hogy nem amerikai, hanem egy lengyel fekete-komédiáról van szó. Egyedül a kísértetmaszk nem kerül elő, de van helyette lövöldözés, lengetik a baltát és a baseballütőt, és még medve is mászik az ereszen.


Az állampolgár

Hol és mikor? Filmio és február 4.

Ritkán készül itthon olyan dráma, ami a mai magyar társadalom problémáit nagyszerűen elegyíti egy megrázó emberi történettel. Vranik Roland filmje pontosan ezt teszi: hiteles képet fest a Budapesten élő afrikai menekült életéről, akinek leghőbb vágya, hogy a sokadik próbálkozásra végre elnyerje a magyar állampolgárságot. A film még azelőtt készült el 2015-ben, mielőtt a hazánkat is elérte volna az európai menekültválság, amikor a migráns szóból még nem faragtak közellenséget, és még valamivel több emberséggel bántak azokkal, akiknek Magyarországra vezetett az útjuk. A főszerepet alakító Cake Baly Marcelo játékán minden szív összefacsarodik, ahogy a kapcsolati háromszög két másik tagja, az iráni Arghavan Shekari és Máhr Ágnes jelenléte is sokáig velünk marad.


A részleg

Hol és mikor? Filmio és február 4.

Gothár Péter rendező Bodor Ádám elbeszélését vitte filmre, amely 1995-ben a Magyar Filmszemle fődíját nyerte el. Weisz Gizellával (Nagy Mari) közli az igazgató, hogy pályázatát elfogadták, jó munkája miatt kinevezik a részlegbe. Azonnal indulnia kell, kísérőt is kap. Terepjáróval, vonattal majd autóbusszal utaznak, végül hegyi hajtányon és gyalog. Mire megérkezik a havasi faházba, már tudja, hogy ez száműzetés. Méltósággal veszi tudomásul a helyzetet és a játékszabályokat. Belső fénye nem kopik: teremteni jött erre a világra.


Malcolm és Marie
(Malcolm and Marie)

Hol és mikor? Netflix és február 5.

Az összes karanténfilm közül egyértelműen ezt vártuk a legjobban. Az Eufória alkotói – köztük Rév Marci operatőr – az elmaradt 2. évad forgatásának energiáit két különkiadásba és egy filmbe forgatták, így született a Malcolm és Marie. Egy kis stábbal elvonultak egy kaliforniai öko-házba, és két világsztárral, John David Washingtonnal és Zendayával elkészítették ezt a párkapcsolati mini-drámát. A történetben egy rendező és a barátnője a férfi filmjének bemutatójáról érkeznek haza, és amíg a kritikákra várnak, a kapcsolatuk sorozatos próbákon megy keresztül. Személyes problémáik összemosódnak a szórakoztatóipar álszentjeivel, a kritikusok, a múzsák szerepével. Egyéjszakás vitájuk olyan mint a lüktető jazz – néha kaotikus, tele szenvedélyes túlkapásokkal, majd pár pillanatig tartó, vihar előtti csenddel és békességgel.


Az űrsepregetők
(Space Sweepers)

Hol és mikor? Netflix és február 5.

A 21. század végére a Föld a körül keringő űrszemét mennysiége nagy problémákat fog okozni, de a Victory űrhajó legénységének pont ez adja a megélhetést, innen nyerik ki a hasznosítható anyagokat. Egy nap életük nagy fogására akadnak: egy kislánynak álcázott fegyverre, aki vagyonokat ér és hatalmas bajba keveri őket. A dél-koreai szuperprodukcióban A galaxis őrzőihez hasonlóan szedett-vedett hősök kezébe kerül az univerzum sorsa, a látványos űrcsatákkal és a beszólásokkal is a Marvel filmjére emlékeztet, reméljük, hasonlóan szórakoztató sci-fi kaland kerekedik belőle.


Bliss

Hol és mikor? Amazon Prime és február 5.


Owen Wilsonról 2017-óta nem nagyon hallani, de idén nagy visszatérésre készül, Wes Anderson új filmjében (The French Dispatch) és a Loki sorozatban is látható lesz, ehhez pedig egy romantikus sci-fivel melegít be. A frissen elvált Greg (Wilson) valóságát szétrombolja, amikor megismerkedik egy Isabel nevű csavargóval (Salma Hayek), aki meg van róla győződve, hogy szürke világuk csak szimuláció, ami egy csodás, közös életet fed el előlük. Mike Cahill (Felettünk a föld) filmje valahol a Mátrix és az Egy makulátlan elme örök ragyogása közé céloz, így kellemes agytágítást várunk tőle.


A pho íze 
(The Taste of Pho)

Hol és mikor? HBO GO és február 7.

Ebben az otthonülős, eseménytelen téli időszakban a nap egyik fénypontja lehet egy tál gőzölgő pho leves. Hát még úgy, ha egy témába vágó, meghitt hangulatú filmet is megnézhetünk hozzá. Mariko Bobrik rendező egy varsói vietnámi család történetén keresztül mesél a bevándorlók és a többségi társadalom kapcsolatáról. Az apa az isteni phója mellett kénytelen sushit is készíteni az étterem új tulajdonosának utasítására, a tíz éves lánya ragaszkodik elhunyt lengyel anyja emlékéhez, és aggódva figyeli, hogy apja a szomszédasszonynak csapja a szelet. Kedves történet szerelemről, félreértésekről és finom ételekről.


Csillagok határán
(High Life)

Hol és mikor? Cinego és február 11.


Claire Denis francia rendezőnő különös hangulatú, szerzői sci-fi szex-thrillere zavarbaejtő élmény, éppen azért, mert hiába soroljuk fel ezeket a műfajokat egymás után, valójában nem tudják pontosan lefedni, hogy mit is látunk. Vannak, akiket ez a műfaji egyveleg elijeszt és összezavar, de a vállalkozó kedvű közönségnek, köztük nekünk is éppen ez okoz örömet, hogy el lehet veszni a Juliette Binoche által levezényelt nyomasztó emberkísérletben. Résztvevői egy csapatnyi, űrbe kivezényelt elítélt, élükön Robert Pattinsonnal, és egy csecsemővel.


Uramisten

Hol és mikor? Filmio és február 11.

Gárdos Péter első, 1985-ben megjelent nagyjátékfilmjének főszerepében Eperjes Károlyt láthatjuk, a történetről pedig akár Christopher Nolan A tökéletes trükkje is eszünkbe juthat. Egy törött lábú fiatal artista, Sajek Oszkár pályája utolsó lehetőségeként megpróbálja megszerezni Binder Lipi bácsi, a visszavonultan élő öreg szabadulóművész csodálatos titkát: a jégbe zárt ember világszámát. A sánta artista mindent megtesz ezért: még egymillió forintot is szerez. A magányos illuzionista nehéz próbák elé állítja és közben megszereti a fiút, kérdés azonban, átadja-e a titkát neki.


Willy’s Wonderland

Hol és mikor? VOD és február 12.

Nicolas Cage az utóbbi években nyakig merült a zs-kategóriás akciófilmekben, amik közé azért néhanapján becsúszik egy-egy kultgyanús őrület (Mandy - A bosszú kultusza vagy a Sundance-en a napokban debütáló Prisoners of the Ghostland Sion Sono kezei alól). Cage viszont még a leggyengébb produkciókban is maximális fordulatszámon pörög, amivel kiemeli őket az átlagból. Most például egy bezárt családi étteremben fog vérremenő harcot folytatni démoni kabalafigurákkal, és kétség sincs afelől, hogy ennek minden perce bűnös élvezet lesz.

Nyitókép: Malcolm és Marie (fotó: Netflix)