A kétnapos szakmai rendezvény, melyen hazai filmesek is részt vesznek, esettanulmányai olyan nagy költségvetésű koprodukciós sorozatok lesznek, mint a lengyel-cseh-ukrán összefogással készült The Pleasure Principle című krimisorozat vagy a spanyol-német Ana. All in című thriller, továbbá az Európai Audiovizuális Obszervatórium piacelemzését is megismerhetik a résztvevők. A konferenciát az Eurimages, a Nemzeti Filmintézet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös szervezésében az Európa Tanács magyar elnökségi programja keretében rendezik meg.

„A koprodukcióban való gondolkodás új távlatokat nyit meg a magyar filmipar szereplői számára mind a finanszírozás, mind a forgalmazás terén. Meglepően izgalmas sorozattervek fejlesztése van folyamatban Magyarországon, megvalósításuk sikeréhez lényegi hozzájárulás lehet a külföldi partnerek beszállása. A hazai filmesek nemzetközi kapcsolatainak bővítése és az ágazat fejlesztése céljával kezdeményeztük a konferenciát, mely meggyőződésem szerint lényegi segítséget nyújt abban, hogy a sorozatok európai piacán is megjelenhessünk magyar témájú tartalmakkal. A nemzetközi összefogás garantálja, hogy sorozataink Európa-szerte több tízmilliós közönséghez eljussanak.” – összegezte a rendezvény kapcsán Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Ana. All in

Bereczki Csaba, a Nemzeti Filmintézet nemzetközi igazgatója, Magyarország képviselője az Eurimages-ban elmondta, hogy „az utóbbi években a különböző platformokon megjelent új sorozatok radikálisan átalakították a széles közönség szokásait. A főleg amerikai kézben lévő platformok sürgető kihívás elé állították az európai gyártókat, alkotókat és forgalmazókat. Nemzeti szinten szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nagy szolgáltatókkal, ezért összeurópai megoldást kell találnunk saját tartalmaink finanszírozására és forgalmazására. Ez részben jogalkotói és kultúrpolitikai, részben pedig tartalmi-szakmai kérdés. Ennek a folyamatnak az első állomása a budapesti konferencia, ezért Budapest Process-nek neveztük el közösen ezt a kezdeményezést, amelynek lesz folytatása más országokban is a közeljövőben.”

Az Európa Tanács magyar elnökségi programja keretében megrendezett budapesti konferenciát Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Káel Csaba kormánybiztos és az Európa Tanács képviseletében Matiaz Gruden nyitják meg, a keynote beszédet Enyedi Ildikó tartja. 60 élvonalbeli filmes vesz részt a kétnapos nemzetközi rendezvényen, ahol az európai filmipart meghatározó finanszírozók képviselői, többek közt a francia CNC, a német ZDF és a spanyol RTVE is megosztják tapasztalataikat és terveiket a tévésorozatok finanszírozásáról és forgalmazásáról.

A magyar mozgókép támogatási rendszer újdonságaként a Nemzeti Filmintézet tavaly tavasszal hirdette meg a televíziósorozatok támogatási pályázatát. Jelenleg 18 sorozat tervet fejlesztenek az alkotók az NFI támogatásával, a Hunyadi és az Aranybulla sorozat gyártása hamarosan el is kezdődik.

Forrás: NFI / Címlapfotó: The Pleasure Principle