Televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatásáról döntött az NFI. A magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében az NFI 600 millió Ft-os gyártási támogatásával.

A kalandos úton trónra került II. András király az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla írta, producerként Hábermann Jenő, Csincsi Zoltán, Rákay Philip és Kriskó László jegyzi.

A Csík zenekar / Fotó: Lajos István

Táncház - egy szép történet címmel Sebő Ferenc rendezésében készül dokumentumfilm a 70-es évek elején ellenálló mozgalomként indult és 30 évvel később nemzetközi modellként elismert közösségteremtő módszerről. A ma is virágzó magyar táncház módszert 2011-ben a az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökség listájára, mint védett hagyományőrző módszert. A Filmintézet 27 millió forintos támogatásával készülő alkotás 4 évtized történetét meséli el, a forgatás erdélyi és magyarországi helyszíneken lesz.

A Kossuth-díjas Csík zenekar szokatlan felállásban jelentkezik. A fény felé című népszerű adventi műsorában a versek, a népzene és improvizációk ötvözetével. Az ünnepi műsorfilmfeldolgozása a Nemzeti Filmintézet 7 millió forintos támogatásával készül.

Az erdélyi magyarok, székelyek és csángók életét és múltját kutató dokumentumfilmes, Faragó Annamária új alkotása az egykori jászberényi ÁVH börtönből indul és a világtörténelem emberi kegyetlenségeit, történéseit mutatja be az azt megéltek és leszármazottaik elbeszélésein keresztül. Az Embernek farkasa című dokumentumfilm gyártását 45 millió Ft-tal támogatja a Nemzeti Filmintézet.

A Nemzeti Filmintézet külföldi partnerek bevonásával és a magyar állammal közösen nemrég egy másik történelmi sorozat támogatásáról is döntött, amely Bán Mór Hunyadi János életét feldolgozó könyvei alapján készül, több mint 10 millárd forintos rekordköltségvetéssel.  

Forrás: NFI
Címlapfotó: II. András szobra a Hősök terén / Fotó: Wikipedia