Azt már nyár a nyári bejelentés óta tudjuk, hogy a Hunyadi Jánosról szóló, rekordösszegből készülő sorozat a TV2 műsorán fog bemutatkozni, és hogy 10 részből áll majd. Robert Lantos producer most viszont elárulta, hogy a történet a nagyvásznon fog befejeződni: "Csak a nándorfehérvári csata önmagában elfoglal két órát, így a tervek szerint a sorozat utolsó két része játékfilm is lesz. Ez a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy a televízió levetíti az első nyolc epizódot, az utolsó két rész játékfilmként kerül a mozikba, majd később vissza a képernyőkre” – mondta el az Indexen megjelent interjúban.

A tévésorozat Bán Mór sikeres regény folyamán alapul, a kanadai-magyar producer arról is beszélt, hogy a könyveket barátai és jelenlegi producertársai, Hazai Cecília és Hazai Kinga ajánlották a figyelmébe, Lantos pedig magával ragadta a „hömpölygő történet sodra”. Lantos ezután Krskó Tibort kérte fel, hogy társuljon be a könyvek mozgóképes adaptálásába, és nyolc évvel ezelőtt kezdték el a fejlesztést. A kezdeti fimtervből azért váltottak sorozatra, mert Bán Mór "csak tovább és tovább írt", és a most már 12 kötetet számláló történetet Lantos szerint "lehetetlen lenne úgy elmesélni másfél-két órában, hogy érdekes is legyen".

Robert Lantos / Fotó: Michael Loccisano/Getty Images

Az interjúban Lantos a szintén magyar származású kanadai George Mihalka által vezetett írócsapatot (Bán Mór, Lengyel Balázs, Lovas Balázs, Ruttkay Zsófi és Veres Attila) is méltatta, amely szerinte „hollywoodi színvonalon teljesít”. 

Azt, hogy a sorozat miért pont a TV2-re, és nem streamingre készül, Lantos így indokolta: "Magyarország streamközönsége nem elég nagy egy ilyen léptékű projekt számára, nem egy kiváltságos kisebbségnek – ez néhány százalék jelenleg – akarunk sorozatot készíteni, hanem minden magyar embernek. Magyarországon egy ilyen televíziós művet olyan tévétársaságnak kell leadnia, amelyikhez minden magyar nézőnek hozzáférése van.” Nem zárta ki, hogy a sorozat később felkerülhet majd valamelyik streamingszolgáltató kínálatába is. 

Bán Mór / Fotó: Bárdossy László

A projekthez a Nemzeti Filmintézet 3,6 milliárd forint, míg a magyar kormány 6,9 milliárd forint támogatássál járult hozzá, a producer szerint viszont további állami forrásokhoz nem folyamodnak, hanem külföldi, német, osztrák és kanadai cégekkel dolgoznak együtt, akik „óriási fantáziát látnak a Hunyadi-sorozatban.”

Kiderült az is, hogy a sorozathoz hazai stúdiókban építik fel Milánót, Bécset és a végső csata helyszínéül szolgáló díszletet. A szereplőgárda nemzetközi lesz, a producer konkrét nevek említése nélkül elmondta, hogy a magyar főszereplők mellett német, olasz, lengyel, szerb és amerikai színészek játszanak benne. A sorozatot, amelynek eddig bejelentett rendezői Nagypál Orsi és Robert Dornhelm, jövőre kezdik forgatni és a premierjét 2023 őszére tervezik.

Forrás: Index / Címlapkép: Hunyadi János szobra a Halászbástya alatt