Konkrét programokkal és új lendülettel fog hozzá az MRC vezetéséhez Sós Mária, a céh új elnöke. Ehhez persze új anyagi forrásokat is kell teremteni, mert mint elmondta, a céh a Filmjustól nyolc éve kapott nyolc millió forintot szinte teljes egészében elműködte.

Ilyen forrás lehet például a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) filmszakmai együttműködéseket támogató pályázata, amelyen az MRC civil forgalmazási tervével indul. A céh szeretne a magyar filmek (kiváltképp a dokumentum, kísérleti – és kisjátékfilmek) számára – a hagyományos forgalmazási csatornákon kívül – több vetítést biztosítani, elsősorban vidéken. Sós Mária szerint a közelgő Filmszemle máris alkalmat biztosít a céhnek arra, hogy kiválasszák azokat a filmeket, amelyeknek nagyobb publicitást biztosíthatnának. Az ELTE filmszakosait is tanító Sós Mária elmondta, a rendezők társadalmi munkája mellett a médiaismeret és filmtudomány szakokat indított egyetemek bevonásával képzelik el civil forgalmazási programjuk megvalósítását.

Sós Mária úgy gondolja, egy efféle – a rendezők, és más filmszakmai szervezetek együttműködésére épülő – akció számos, a filmszakmán belüli konfliktus elsimításának hasznos eszközéül is szolgálhat.

Az MRC-ben rejlő lehetőségekhez kapcsolódóan Sós Mária elmondta, a Filmtörvény előkészítésében aktívan résztvevő filmszakmai kerekasztalhoz hasonlóan, az új médiatörvény előkészítésében szerephez jutó közszolgálati kerekasztalban is képviseltetik magukat, valamint fontosnak érzik a digitális televíziózásra való átállás lehetőségeinek, a felzárkózásnak kidolgozását.

A céh hagyományai között szerepel az Árvai Jolán-díjak kiosztása, amelyre idén december 15-én is sort kerítenek. Az Árvai Jolán-díjhoz hasonló elismeréssel – a Stáb Mestere-díjjal – a Magyar Rendezők Társasága (HSD) is azokat a filmalkotókat jutalmazza, akik állami kitüntetésben nem részesülhetnek, lévén munkájuk nem minősül a szó szoros értelmében alkotó munkának (például a mikrofonos, a fahrtmester). A két díj közti átfedésről Sós Mária megjegyezte, bár örül a HSD kezdeményezésének, szeretné elkerülni, hogy a két díj gyengítse egymást.

Az MRC törekszik a testvérszervezettel való együttműködésre, ennek bizonyítéka például, hogy mind az MRC, mind a HSD aláírta a magyar filmszerzők és előállítók szeptemberi - a közös jogkezelők közötti kölcsönös képviseleti szerződések rendszerének fennmaradásáról szóló – nyilatkozatát.

(fotó: Vajda Ildikó)