A műsor célja, hogy a közönséggel megismertesse a magyar filmipar múltját, jelenét és jövőjét, és naprakészen beszámoljon minden olyan történésről, amely a hazai filmgyártáshoz kapcsolódik. 

A Svenk műsorvezetői fiatal és elismert színészek lesznek, akik most debütálnak televíziós műsorvezetői szerepben: Barta Ágnes, a Nemzeti Színház tagja, és Előd Álmos, a József Attila Színház színésze. Kiegészítéseként Youtube-on rendszeresen fognak készülni magyar filmekről szóló és a moziba járást népszerűsítő videók, melyeket Török Ábel influenszer és filmkészítő fog gyártani.  

„Filmrajongóként, rendezőként és kormánybiztosként egyaránt fontosnak tartom, hogy a nagyközönségnek minél több kapcsolódási pontot teremtsünk a magyar filmek izgalmas világához. Idén 120 éves a magyar film, hihetetlenül gazdag közös kultúrkincsünk. Nagy öröm, hogy a jubileum évében, újító kezdeményezéseink között elindíthatjuk a Svenk-et és a tévénézőkhöz közelebb hozhatjuk a hazai filmesek alkotásait.” – nyilatkozta Káel Csaba.

„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Nemzeti Filmintézettel közösen egy ilyen izgalmas és informatív műsorral színesíthetjük a nézőinknek szánt tartalmainkat. Hisszük, hogy a magyar filmgyártás méltán tartozik a világ élvonalába. Évről-évre egyre nagyobb sikereket ér el és ezért itt volt az ideje egy olyan műsornak, amely hétről-hétre megmutatja ezt a nézőknek és beavatja őket ebbe az érdekes világba a kulisszák előtt és azon túl.” – mondta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója. 

A Svenk hetente szombatonként jelentkezik, az első adás május 1-jén 22:30-tól látható a HírTV-n. 

Forrás: NFI