A Szaffit 1984-ben mutatták be, máig ez az egyetlen Jókai műből készült animációs film. Rendezője Dargay Attila, akinek a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi mellett olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az erdő kapitánya, a Gusztáv-sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász. A Dargay Attiláról elnevezett animációs díjat idén másodszor adják majd át a Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon.

Dargay Attila / Fotó: Honéczy Barnabás, MTI

A nézők nem csak a film képi világát élvezhetik tökéletes minőségben, de a kultikus szinkronalakításokat is: Pogány Judit, Kern András, Bárdy György, Csákányi László, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Hernádi Judit, Maros Gábor vagy Zenthe Ferenc is hallható a mesében. A film a magyar film napja országos programsorozat alkalmából április 30-án premier előtt országszerte lesz látható. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban délelőtt vetítik először, itt a gyerekeket egyebek mellett filmrajzoló és képregénykészítő foglalkozások is várják.

Jókai Mór A cigánybáró című kisregényéből készült

A filmszalag digitális restaurálásán mintegy 30 ember dolgozott, a felújítások legfontosabb munkafázisa, az eredeti színek felújítása Dargay Attila felesége és állandó alkotótársa, Henrik Irén operatőr irányításával készült. A Szaffi a Pannónia Filmstúdióban készült, digitális felújítása a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban készült, a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programjának keretében.

Forrás: MTI