Augusztus 12-én veszi kezdetét a 28. Szarajevói Filmfesztivál, amire a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című magyar film is meghívást kapott. A film a fesztivál versenyprogramjában szerepel, így esélyes a Szarajevó Szíve-díjra is.

A Nemzeti Filmintézet tévéfilmes támogatásával megvalósult Hat hét az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbeadó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

Mészáros András, Balsai Móni, Takács Kati és Román Katalin a Hat hétben

Bár az alkotók eleinte dokumentumfilmben szerették volna feldolgozni a témát, végül valós eseményeken alapuló történetet dramatizáltak. Tavaly májusban így mesélt Szakonyi Noémi Veronika a Filmhunak:

„…Egy ilyen helyzetben a kamera jelenléte erősen befolyásolhatja a szereplők döntéseit, és ezt nem tartottuk volna helyesnek, ráadásul azt éreztük, hogy narratív filmes keretek között sokkal közelebb tudunk menni ehhez a szituációhoz.” A rendező hozzátette, hogy elsőre nem volt számukra egyértelmű, melyik oldalról mutassák be az örökbeadás folyamatát: “A beszélgetéseink során arra jutottunk, hogy az életet adó anyákról esik a legkevesebbszer szó, ők a leginkább alulreprezentáltak. Gyakran stigmatizálják őket, ezért inkább láthatatlanok maradnak, és kevés segítséget kapnak.” 

Szakonyi Noémi Veronika és Dévényi Zoltán operatőr

Vincze Máté Artur forgatókönyvíró szintén a Filmhunak mondta el, hogyan törekedtek a minél realistább megvalósításra: „Találkoztunk olyan civil szervezetek vezetőivel is, akik a vér szerinti anyáknak és a pároknak segítenek az örökbeadás folyamatában. Beszélgettünk velük arról, hogy mit gondolnak a hat hetes törvényről, és kiderült, hogy a jogszabály őket is megosztja.”

A Hat hét főszerepét Román Katalin alakítja, aki a rendező szerint „egy autentikus, nyers, izgalmas karakter, akinek elképesztő akaratereje vanMásfél hónap alatt tanult meg szinte a nulláról profi asztaliteniszezőként játszani. A próbafolyamat alatt is inspiráló volt vele együtt gondolkodni, rengeteget adott Zsófi karakteréhez”. A főszereplő mellett a film további szerepeiben Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana,Takács Kati és Györgyi Anna is látható.

A hír mellé megérkezett a Hat hét első rövid előzetese is, amiben ütemes zenére rajzolódik ki, ahogy a főhős az instabil anyjával és a húgával való élete, az asztalitenisz és az örökbeadás bürokratikus és lelki oldala között próbál egyensúlyozni. Már a rövid képsorok is jól tükrözik Román Katalin szuggesztív jelenlétét, de izgalmasnak tűnik a film képi világa, a kézikamera használata is.


A Hat hét rendezőjének állandó alkotótársa Vincze Máté Artur, akivel Almási Tamás dokumentumfilm-rendező osztályában közösen végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A forgatókönyvet az alkotópáros Daoud Dániel forgatókönyvíróval közösen írta. A film producere Romwalter Judit, akivel a rendező korábban a Fényképezte Zsigmond Vilmos című dokumentumfilmet készítette közösen. Az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Hargittai László és Vághy Anna, a jelmeztervező Szlávik Juli, a zeneszerző Sperling Andor, a hangmester Tőzsér Attila, a látványtervező Valcz Gábor. 

A Hat hét a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült a SPARKS gyártásában. A Szarajevói Filmfesztivál teljes versenyprogramja a hivatalos oldalon olvasható.

A 28. Szarajevói Filmfesztivál egyéb verseny- és szakmai programjában nagy létszámban vesznek részt magyar filmesek, itt írtunk róluk részletesebben. 

Forrás: NFI