Leon Joshua Hofmannt és Oláh Juditot rendezőként, Kollányi Pétert operatőrként választották ki, Mazzag Izabella és Szijártó Anna a Pack&Pitch programba kerültek be, míg Somlyai Fanni a Talent Press tagjaként vesz részt a fesztiválon.

Idén a Talents Sarajevo résztvevői a 20 jogosult nemzet közül 16-ból érkeznek, köztük Albániából, Azerbajdzsánból, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Horvátországból, Görögországból, Magyarországról, Moldovából, Montenegróból, Észak-Macedóniából, Romániából, Szerbiából, Szlovéniából, Törökországból és Ukrajnából. Összesen 346 pályázatot nyújtottak be, a legtöbbet Görögországból, Romániából és Törökországból. 

A Talents Sarajevo 2022 Dis/Content címmel továbbra is számos mesterkurzushoz, előadáshoz, szemináriumhoz, beszélgetéshez, gyakorlati műhelymunkához és filmvetítéshez biztosít hozzáférést a résztvevőknek a szarajevói filmfesztivál ideje alatt. A program nyolc modulból áll, amelyeket neves nemzetközi iparági szakértők mentorálnak: rendezői találkozó, produceri találkozó, színészstúdió, kamerastúdió, vágóstúdió, Pack&Pitch, Script Station és Talent Press. 

A mesterkurzusokat augusztus 13-án Paul Schrader forgatókönyvíró, rendező nyitja majd, aki idén a fesztivál Szarajevó Szíve díját is megkapja.

Paul Schrader

Amellett, hogy a fiatal filmkészítők számára képzési foglalkozásokat és kapcsolatépítési lehetőségeket biztosít, a platform megismerteti a résztvevőket a már elismert filmes szakemberek munkájával, bevezeti őket az iparág aktuális trendjeiről és problémáiról való gondolkozásba, valamint megismerteti őket a nemzetközi filmes közösséggel.

A 2006-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztivállal és a Berlinale Talents kezdeményezéssel együttműködésben indított Talents Sarajevo a feltörekvő filmes szakemberek fő regionális csomópontjává vált. Tagja a Talents International hálózatnak, amely hasonló kezdeményezéseket foglal magában Tokióban, Bejrútban, Guadalajarában, Durbanban, Buenos Airesben és Rio de Janeiróban.

Forrás: Sarajevo Film Festival