Október 27-én 19 órakor a budapesti Toldi moziban Miroslav Mandić író-rendeztő Sanremo című alkotásával nyílik az idei Szlovén Filmnapok. A film főszereplői Bruno és Duša, akik egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket.

A hazájában az egyik legismertebb rendező Sanremo című filmje Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje. A film operatőre, Peter Zeitlinger olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Vittorio Storaro, Zsigmond Vilmos és Werner Herzog.

A Variety kritikusa, Manuel Betancourt így méltatta a filmet: „Meglepően gyengéd történet arról, hogyan ragaszkodunk másokhoz akkor is, amikor már az önmagunkról alkotott képünk eltűnőfélben van." A Cineuropa pedig ezt írta: "A főszereplő páros és a többi szereplő finoman összehangolt alakítása teszi érzelmekkel feltöltötté a filmet, de Mandić a vizuális történetmesélés mesterének is bizonyul. [...] Összességében a Sanremo egy teljes, szívből jövő élményt jelent a nézőnek."

 

A film forgatókönyvírója és rendezője, Miroslav Mandić elkíséri alkotását a budapesti premierre, a vetítés után pedig örömmel válaszol a nézők kérdéseire. Mandić 1959-ben, Szarajevóban született, a New York-i Columbia University School of the Arts-on szerzett diplomát. Rövid bosznia-hercegovinai filmes karrierje után a 90-es években zajló jugoszláv háború idején Csehországba emigrált, ahol számos dokumentumfilmet rendezett.

Jelenleg Szlovéniában él és dolgozik. Filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon vetítették, és több díjat nyertek. Ezek közé a művek közé tartozik a Játszom, tehát vagyok (2018, nagyjátékfilm), a Lépcsők (2015, kisjátékfilm), az Adria Blues (2013, játékfilm), a Searching for Johnny (2009, dokumentumfilm) és a Borderline Lovers (2005, dokumentumfilm).

Tijana Zinajić: Szuka, a rosszalló kifejezés nőre

A hatodik Szlovén Filmnapokon október 28-án 19 órakor Tijana Zinajić Szuka, a rosszalló kifejezés nőre című munkája lesz látható, mely a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert és valahol a Bridget Jones és a Trainspotting keveredésével írható le.

Október 29-én 19 órakor Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező Leltár című filmjét vetítik, melynek San Sebastiánban volt a világpremiere és a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat is nyert.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Címlapkép: Sanremo / Forrás: Szlovén Filmnapok