Október 4. és 11. között zajlott a kijevi filmfesztivál nemzetközi versenye. Az ukrán filmfesztivált a járványügyi intézkedések betartásával hagyományos keretek között rendezték meg. Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása a nagyjátékfilmek versenyén vett részt, amelynek két díját is megnyerte. Szőke Abigélt a legjobb színésznőnek választotta a zsűri, a rendezőt pedig a 'Golden Sofia Fresco' nevű díjjal jutalmazták a filmért. 

Az Akik maradtakot legutóbb a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon jutalmazták FIPRESCI-díjjal, év elején a legjobb játékfilmnek, a legjobb írónak, rendezőnek és férfi főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat is megnyerték alkotói. Tóth Barnabás jelenleg következő rendezését, az 1956-ban játszódó Őszi végjáték című tévéfilmet készíti elő, amire a napokban szavazott meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet televíziós döntőbizottsága. 

Ez a film olyan, mint egy hosszú, meleg ölelés

Az Akik maradtak ott veszi fel a fonalat, ahol a legtöbb holokauszttal foglalkozó film véget ér. Hogyan lehet feldolgozni a traumát? A túlélők számára lehetséges a visszatérés egy normálisnak nevezett életbe? Negyvenes nőgyógyászt eljátszó Hajduk Károly és a tizenéves Szőke Abigél egy bensőséges, szeretettel teli kapcsolatot tárnak elénk, aminek ugyanakkor van egy nyugtalanító vonulata. Szelíd, a belső folyamatokra koncentráló dráma, visszafogottsága mellett is nagy hatással tud lenni az emberre. 

Forrás: KIFFKinolitopys / Borító: Akik maradtak