A háborús filmektől, a politikai thrillereken át a szeszélyes románcokig különféle műfajokat felölelő idei ATAFF-lineup a lebilincselő történetek változatos tárházát kínálja, amelyek a hatalom, a szerelem és a hitelesség témáit kutatják. A szolnoki fesztiválon a legjobb látványtervezés díjáért induló 10 európai nagyjátékfilm nem csak lenyűgöző narratívával, hanem fantasztikus látványvilággal is a moziszékbe ragasztja majd a nézőket. A történetek átélését a grandiózus történelmi helyszínek és különleges kortárs beállítások segítik. A díjat idén is rangos, nemzetközi szakemberekből álló zsűri ítéli oda.

A fesztiválon lesz a magyarországi bemutatója Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjének. Az alkotás már a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is megmérettette magát, amely korábban olyan rendezők munkáinak adott helyet, mint Yorgos Lanthimos, Steve McQueen, illetve Barry Jenkins és Alfonso Cuarón. A film szolnoki premier előtt közvetlenül a régió egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján, a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepel a versenyprogramban. Az október 20-i vetítést közönségtalálkozó kíséri a stábbal a TISZApART Moziban, az alkotók egyenesen Varsóból érkeznek ide.

Hatalom

A film a pedagógus Ana történetét meséli el, aki felelősségteljesen végzi munkáját, míg egy nap egy szülő feljelenti őt, amiért diákjainak a Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánlja. Miközben a főszereplő megküzd a fullasztó rendszerrel, egyre jobban érzi, hogy nincs a helyén ebben az intolerancia jellemezte társadalomban. A látványvilág kiemeli a megfelelés, az elnyomás és a személyes hitelesség témáit. Látványtervező: Bocskai Gyopár. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével valósult meg, országosan a hazai mozikban november 2-től látható a Mozinet forgalmazásában.

Politikai thrillerrel kevert drámában játszik főszerepet Hajdu Szabolcs a Hatalom (Power) című filmben. A 2009-ben Szlovákiában lezajlott valós események által ihletett történet a hatalom rosszindulatú természetét emeli ki a karakterek érzelmeibe mélyedve. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült film vadászbalesettel indul, de a politikai gépezet legsötétebb zugaiba vezet. Prikler Mátyás filmjének világpremierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, itthon a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon lesz először látható. A film látványtervezője: Nyitrai Anna és Michal Lošonský. Az október 19-i vetítést követően a közönség Prikler Mátyás rendezővel beszélgethet.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a 10 játékfilm a legjobb látványtervezés díjáért fog versenyezni október 17-22. között Szolnokon, a díjakat október 21-én adják át. 

A filmeket háromtagú zsűri bírálja el, – Josefine Ásberg látványtervező (A Négyzet), Tóth Barnabás filmrendező (Susotázs, Akik maradtak, Mesterjátszma), Gózon Francisco (Foglyok), akik mesterkurzust is tartanak a fesztiválon.

A fesztivál teljes versenyprogramját itt lehet böngészni.

Forrás: ATAFF / Elfogy a levegő