Friss hír, hogy Vanessa Kirby az Az utolsó párbaj színésznőjét, Jodie Comert váltja Jozefina szerepében, aki időhiány miatt mondta vissza a részvételt Ridley Scott következő filmjében. Az Apple számára készülő Kitbag a Joaquin Phoenix által alakított Bonaparte Napóleon fiatalkorát és hatalomra jutását mutatja be az első feleségével, Jozefina császárnővel való, gyakran viharos kapcsolatán keresztül.

Nem véletlen, hogy Scott választása a brit színésznőre esett, akinek pályája töretlenül szárnyal az utóbbi időben: Kirby uralkodói vonásait már a Netflix A korona (The Crown) című sorozatában is felfedezték, ahol két évadon át alakította Margaret hercegnőt, drámai tehetségét pedig a tavalyi Oscar-jelölése bizonyítja, amelyet gyermeke elvesztésével bírkozó Martha szerepe hozott meg neki Mundruczó Kornél és Wéber Kata Pieces of a Woman című, tengerentúlon készült alkotásában.

Ugyan tavaly a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat végül Frances McDormand vihette haza A nomádok földjéért, Vanessa Kirby-t azóta is sorra találják meg a nagyformátumú szerepek. A színésznő eddigi karrierjéről itt olvasható részletes portrénk, most viszont azt vesszük szemügyre, mivel van elfoglalva a Mundruczó-film óta.

Pieces of a Woman / Fotó: Netflix

Szintén 2020-ban, a velencei filmfesztiválon mutatták be, ám hivatalosan azóta sem jutott el hozzánk a norvég származású rendező, Mona Fastvold The World to Come című leszbikus drámája, amely a 19. századi Amerika kegyetlen határvidékén játszódik. Kirby egy abuzív házasságban élő nőt alakít benne, aki beleszeret a hasonlóan boldogtalan szomszédasszonyba (Katherine Waterston). A valójában Romániában forgatott filmet Jancsó Dávid vágta.

A 2021-es Tribeca Filmfesztiválon mutatták be az Italian Studies című, lírai hangvételű drámát, amelyben Kirby egy amnéziás brit íróként sodródik New York utcáin. Adam Leon rendezését az USA-ban idén januárban mutatják be, hazai bemutatóról sajnos ebben az esetben sincs még információnk.

Jelen állás szerint legközelebb a Mission: Impossible 7. részében láthatjuk majd a hazai vásznakon Kirbyt, aki a Fehér Özvegy szerepében tér vissza a Tom Cruise akciósorozatába,, amelynek a már szintén leforgatott 8. részében is szerepelni fog. A Mission: Impossible 7-et az Egyesült Államokban szeptember 30-án tervezik bemutatni, biztosra vesszük, hogy itthon sem kell majd sokat várnunk rá.

Italian Studies

Tavaly nyáron jelentették be, hogy Vanessa Kirby csatlakozott az Oscar-díjas Az apa rendezőjének új filmjéhez. A fiú (The Son) szintén Zeller egyik színdarabján alapul, és a szereplőgárdát Anthony Hopkins is fémjelzi Kirby Hugh Jackman karakterének párját, egyben gyermekének anyját fogja alakítani. A család életét viszont megzavarja, amikor újra feltűnik a férfi ex-felesége (Laura Dern) és problémás kamasz fiúk.

Előkészítés alatt áll Thomas Bidegain Suddenly című thrillere. Vanessa Kirby itt Jake Gyllenhaallal fog egy párt alkotni, akik egzotikus álomnyaralásra indulnak, ám egy lakatlan szigeten ragadnak, ahol a túlélésért kell megküzdeniük. A filmet A proféta forgatókönyvírója, Thomas Bidegain jegyzi rendezőként.

Vanessa Kirby szereplése mellett magyar vonatkozása miatt is izgalmasnak ígérkezik a The Brutalist című dráma, amely egy Amerikába emigrált és ott nagy karriert befutott építész, Tóth László életéről szól. Brady Corbet (Vox Lux) filmjének szereplőgárdája is brutális, Kirby és a főszereplőt alakító Joel Edgerton mellett Marion Cotillard (Anette), Mark Rylance (A kémek hídja), Sebastian Stan (Amerika kapitány) és Isaach De Bankolé (Hajdu Szabolcs Délibábjának főszereplője) is játszik benne. A szereplők angolul, jiddisül és magyarul is meg fognak szólalni.

A filmet eredetileg 2020-ban tervezték forgatni, a járvány miatt azonban a felvételek az idei évre tolódtak. Bízunk benne, hogy Kirby egyre zsúfoltabb naptárjába továbbra is bele fog férni.

Forrás: Deadline, Variety, Empire, Eye for Film / Címlapfotó: Vanessa Kirby a Pieces of a Woman velencei bemutatóján / Fotó: Vanity Fair