A Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft. jótékonysági vetítést szervez, amelynek teljes bevételével a Freeszfe Egyesület hallgatóinak diplomamunkáit támogatja. A támogatói jegy megváltásával Lengyelország idei Oscar-díjra nevezett filmje a Nem hagytak nyomokat tekinthető meg premier előtt. A vetítésre itt vásárolhatod meg a jegyet.
 
A vetítést kerekasztal beszélgetés követi Ungváry Krisztián történész, Varga Balázs filmtörténész és Rainer M. János történész közreműködésével, ahol a lengyelországi 80-as évekbeli állapotok tükrében beszélgetnek az akkori magyar politikai berendezkedésről, a kettő különbözőségéről, rokon vonásairól, emlékezetpolitikáról, filmművészet és történelem viszonyáról.
 
Helyszín: Művész ArtMozi
Időpont: 2022. szeptember 20., 19.30
 
 
A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.
 
Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is. 
Jan P. Matuszynski, Az utolsó család rendezőjének ledöbbentő erejű legújabb filmje bár közel negyven évvel ezelőtt játszódik, mondanivalója aligha lehetne aktuálisabb. A Nem hagytak nyomokat a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra.