Az április 15-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) zugligeti Campusán kis létszámmal induló Production design alapozó tanfolyam célja, hogy bevezesse a jelentkezőket az Art Department részleg résztvevőinek és felelősségi köreinek bemutatásán keresztül a játékfilmes látványtervezői munka módszereibe. A képzésben részt vevőknek a tanfolyam elvégzését követően rálátása lesz az Art Department részleg működésére, belső hierarchiájára, kapcsolódására más részlegekhez, valamint az egyes látványtervezői munkafázisokra. A szaktudás átadását a filmszakmában aktív, naprakész tudással és ’on-site’ mentorálásban évtizedes tapasztalattal rendelkező oktatói gárda biztosítja. A résztvevők alapozó, elméleti órákat követően gyakorlati feladatokon keresztül szereznek ismereteket a filmes látványvilágok tervezéséről.

A tanfolyam nemzetközi szinten jegyzett, oktatói múlttal is rendelkező vezetői Turcsány Villő és Lódi Csaba lesznek, akik évtizedes produkciós tapasztalattal rendelkeznek a filmes látványvilágok megálmodása és megteremtése terén.

Villő autonóm tervezői munkái mellett a játékfilmiparban művészeti supervisorként, art directorként dolgozik nagyköltségvetésű nemzetközi produkciókban, olyan produkciós irodákkal, mint a Mid Atlantic Films, a Hero Squared, a Filmteam, vagy a Laokoon Productions.

A Fehér éjszakák forgatása  / Fotó: ADS Service Kft

A tanfolyam társvezetőjével, Lódi Csaba látványtervezővel, supervising art directorral alapított ‘Lollart’ cégükkel olyan produkciós irodákkal dolgoztak együtt, mint a kanadai Big Motion Pictures, a Filmlance International AB vagy a Proton Cinema. Csaba többek között a Fehér éjszakák (Midsommar) supervising art directora, az Aurora Borealis látványtervezője, valamint a Dűne standby art directora volt.

A tanfolyam oktatói között találunk olyan kiváló szakembereket, mint például Szabolcs János díszlet- és látványtervezőt, Kovács Klaudia operatőrt, Erdély Janka látványtervezőt, valamint a Digic Productions vezető munkatársát, Bathó Zoltán XR producert és Déri Miklós Senior 3D Generalistot.

A tanfolyam oktatói közül többen legutóbb a javarészt Magyarországon forgatott Tomasz Baginski rendezésében készülő Knights of the Zodiac című filmen dolgoztak együtt, aminek április 28-i japán világpremier dátumát nemrég jelentette be a Sony Productions. A film előkészítő- és supervising munkálataiban részt vett Lódi Csaba, Turcsány Villő, Erdély Janka, valamint a Bathó Zoltán vezette Digic Productions csapata is. Fontos kiemelni, hogy a produkció a korábban bevett, általánosnak mondható gyakorlattal elletétben nem külföldi production designert alkalmazott, hanem a feladattal Lódi Csabát bízták meg.

A tanfolyammal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetőek el.

Jelentkezési határidő: 2023. április 3.

Tanfolyam kezdés/ütemezés: 2023. április 15. - 10 héten át szombatonként 9-14 óráig.

Helyszín: MOME, 1021 Budapest Zugligeti út 9-25.

A MOME iskolarendszeren kívüli felnőttképző centruma a MOME OPEN 2020 óta kiemelt figyelmet szentel a filmes szakemberképzésnek, beépítve a filmgyártáshoz kapcsolódó szakterületeket a képzési portfoliójába. A hiánypótló tanfolyamokról az egyetem munkatársaival, Kollarik Tamással és Vincze Zsuzsannával beszélgettünk itt.

Forrás: MOME Open / Címlapkép: Fehér éjszakák