mundrsarajevo_500
A Szelíd teremtés csapata átveszi a díjat

Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című legutóbbi rendezése két díjat is elhozott Szarajevóból. A művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett (CICAE, melynek zsűrijében a Mozinet ügyvezetője, Kárpáti György is helyet foglalt) a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is Hajdu Szabolcs MMKA által támogatott filmjét méltatták a szakmai zsűrik. A Filmszemle-fődíjas Bibliothéque Pascal a Katapult Film és a Filmpartners gyártásában készült.

A szarajevói fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum Bogdán Árpád és Kenyeres Bálint filmterveit díjazta. A régióban készülő kiemelkedő filmek fórumán Bogdán A halottlátó (The Necromancer), míg Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) című filmtervével vett részt, előbbi a Living Pictures Service díj tulajdonosa lett, ami 10 000 eurós támogatással jár, utóbbi pedig a szintén 10 000 eurós CNC díjat kapta meg (amit két éve Tolnai Szabolcs nyert el) - mindkét filmterv megvalósulását szándéknyilatkozattal támogatja a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

talentcampus2010_500
A Talent Campuson is jó volt a hangulat

A nagyszabású szarajevói filmünnepet, melynek célja a régió legjobbjainak felvonultatása, és a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megszervezése, idén 16. alkalommal rendezték meg; Magyarországról - rekordszámú - négy film és négy filmterv vett részt a fesztiválon.

A fesztivál fődíját Nikola Ležaić Tilva Rosh című filmje nyerte, a hagyományosan jó hangulatú és magas színvonalú fesztiválon olyan vendégekkkel, előadókkal találkozhattak a résztvevők, mint Morgan Freeman, Gaspar Noé.