40 helyszínen 60 országból érkező 350 filmmel a műsoron kezdődik a Festival do Rio, a latin-amerikai megapolisz nemzetközi filmfesztiválja, mely a térség egyik legfontosabb a filmes találkozója egyben. A nagyszabású fesztivál Tarr Béla filmrendezői munkásságának szenteli idén a retrospektív programját - tudatta a Magyar Filmunió. A világhírű magyar rendező teljes eddigi életműve látható lesz Rio de Janeiróban október 6-18. között. A torinói ló című legutóbbi Tarr-film külföldi fesztiválkörútja folytatódik. Busan, Chicago, Ghent, Kaunas, Kijev, New York, Ostrava és Vancouver - a magyar-francia-svájci-német koprodukcióban készült mozgóképet négy kontinens rangos filmművészeti seregszemléi tűzik műsorra októberben.

 

Nézd meg A torinói ló előzetesét!


Két magyar film elismerése Szlovákiában


A szlovákiai Nyitrán megrendezésre került 28. AgroFilm Nemzetközi Filmfesztiválon két magyar vonatkozású filmet is díjaztak. Az "A" kategóriájú díjat (Tudományos és Népszerű-Tudományos filmek) a Vad Magyarország (Török Zoltán), míg a Nemzetközi Zsűri Díját a Ketten egy fészekben (Pálfi Szabolcs) kapta. A díjakat Kiss Gergő a Ketten egy fészekben című alkotás operatőre vette át.



Nézz bele Vad Magyarországba!


Jelentős magyar részvétel Románia egyedüli animációs filmfesztiválján

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem az idén is három alkotással vesz részt a bukaresti Anim’Est animációs filmfesztiválon - adta hírül az MTI. Balázs Zoltán adjunktus, animáció szakos oktató szerint évek óta egyetlen intézmény vagy szervezet sem képviselteti magát olyan intenzíven a bukaresti fesztiválon, mint a nagyváradi egyetem, amelynek idei versenyprogramjába egy frissen végzett hallgató, egy mesterképzős és egy volt hallgató alkotása is bejutott - írta hétfőn a Krónika című erdélyi napilap. Tavaly és tavalyelőtt is három-három olyan filmet válogattak be a programba, amely a nagyváradi egyetemen készült. Az adjunktus szerint az egyetem stratégiájának része, hogy jelenlegi és volt diákjaik filmjeit szélesebb körben megismertessék, és fontosnak nevezte, hogy országos fórumokon megmérettessenek. A romániai film kategóriában az előzsűri döntése alapján összesen húsz kisfilm vesz részt, köztük a három említett alkotás. Az Anim’Est idei zsűrijének tagja lesz Felméri Cecília rendező, a szemle tavalyi győztese, valamint Steven Woloshen kanadai animátor, illetve Marcin Gizycki lengyel filmkritikus és -történész, animációsfilm-rendező.