A cannes-i fesztivál szerint Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini és Ingmar Bergman színésznője, aki Cary Grant, Humphrey Bogart és Gregory Peck partnere is volt, "a szabadság, a bátorság és a modernitás szinonimája". Máig egyik legnépszerűbb filmje az 1942-es Casablanca, amely filmtörténeti klasszikusnak számít. Az Oscart először 1944-ben a Gázláng  főszerepéért vehette át, de miután Diadalív és Szent Johanna című filmje is hűvös fogadtatásra talált, Itáliába költözött és Roberto Rossellinivel, a Róma nyílt város rendezőjével kezdett dolgozni. A közös munka eredménye a Stromboli című film, továbbá egy házasság lett. A férjével készült filmjei egyébként megbuktak, kapcsolatuk megromlott, végül el is váltak. Bergman következő férje Lars Schmidt svéd származású színházi producer volt, akivel 1958-ban házasodtak össze. 1957-ben az Anastasia című történelmi meséért megkapta második Oscar-díját. Harmadik Oscar-díját 1974-ben érdemelte ki a Gyilkosság az Orient Expresszen című krimi epizódalakításáért.

Az 1982-ben Londonban elhunyt filmsztár 1973-ban a cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke volt. "A családomat és engem is nagyon meghatott, hogy a cannes-i filmfesztivál csodálatos édesanyánkat választotta az idei cannes-i plakáthoz, születése centenáriumának alkalmából" - idézte a közlemény Isabella Rossellini filmszínésznőt, Ingrid Bergman lányát. A fesztivál egy dokumentumfilm bemutatójával is tiszteleg majd Ingrid Bergman emléke előtt. Stig Björkman rendező In Her Own Words című alkotását a nagyfilmklasszikusok felújított változatait bemutató szekció, a Cannes Classics programjában vetítik. A fesztivál társrendezője lesz Isabella Rossellini Ingrid Bergman Tribute című előadásának, amelyet édesanyja születésének századik évfordulójára rendez a színésznő, az apjával Roberto Rossellinivel folytatott levelezése alapján. 

Történetében először két elnöke lesz a cannes-i filmfesztivál zsűrijének: Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, akik 1991-ben kaptak Aranypálma-díjat. A tavalyi év után pedig idén is Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz a seregszemle házigazdája. A meghívott filmek listáját április 16-án teszik közzé.

(forrás: MTI)