A rendező aki szinte sosem szólal meg nyilvánosan. Egyesek mentorként és zseniként tisztelik, mások értetlenül állnak titokzatossága előtt. Terrence Malick korunk enigmatikus alkotója visszatért grandiózus történelmi allegóriáihoz. Az Egy rejtett élet (A Hidden Lifecímű filmje minden kétséget kizáróan nagyvászonra kívánkozik, és mivel Magyarországon korábban elkerülte a mozikat, most a Cinema Niche pótolja ezt az elmaradást, és Budapesten illetve Pécsen lehetőséget adni a közönségnek, hogy átélhesse ezt a kivételes moziélményt. 

A megtörtént eseményeken alapuló Egy rejtett élet Franz Jägerstätter történetét meséli el, aki megtagadta, hogy a náci Németország oldalán harcoljon a második világháborúban és hűségesküt tegyen Adolf Hitler háborús agresszornak. Az osztrák földművest először meghurcolták kiállásáért, majd hazaárulásért haditörvényszék elé állították és halálbüntetést kértek rá. Terrence Malick, az amerikai kortárs film egyik legrejtélyesebb rendezője gyönyörű kiállítású történelmi allegóriájában méltó emléket állít egy embernek, akit hitében még a legkilátástalanabb helyzet sem tudott megingatni.

Az Egy rejtett élet 174 perces, és magyar felirattal lesz látható. Írója és rendezője Terrence Malick, a főszerepben August Diehl és Valerie Pachner látható, de feltűnik Tobias Moretti, Matthias Schoenaerts és egyik utolsó filmszerepében Bruno Ganz. 


Vetítések
:

  • november 25. péntek, 20:00 Corvin Mozi / jegyvásárlás itt!
  • december 16. péntek, 19:00 Pécs Apolló
  • december 18. vasárnap, 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház

„Lélegzetelállító”, „költői”, „lírai” – nem túlzás azt mondani, hogy bővelkednek az ilyen és ehhez hasonló jelzőkben a Terrence Malick munkáját magasztaló vélemények a nemzetközi szaksajtóban. A rendező filmjeinek vizuális szépségéhez, felkavaró és álomszerű minőségéhez aligha fér kétség. Alejandro González Iñárritutól Paul Thomas Andersonon át Chloé Zhao-ig számtalant filmest inspiráló művészete az ember a világegyetemben betöltött helyének meditatív, filozófiai vizsgálataként értelmezhető. Pályafutása során Malick főként a kétértelmű, sodródó narratíváiról vált nevezetessé, a szereplők között bolyongó kamerája gyakran ütközik egzisztenciális kérdésfelvetésbe, alkotásai áradnak a természetről, borongó sötétségről és vakító fényekről, hajnalról és alkonyatról készült felvételekben. 

A Cinema Niche egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Folyamatosan keresik azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatják a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceiket. Segíteni kívánnak az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni. Interjúnk a Cinema Niche alapítóival, Donáth Péterrel és Rév Dániellel itt olvasható.