Osváth Gábor producer tájékoztatása szerint Turai Balázsnak régóta inspirációt jelent Terry Gilliam életműve, többek között ezért keresték fel - angol ügynökén keresztül - az amerikai-brit alkotót.

Terry Gilliam megnézte Balázs korábbi munkáit is (a Candide kalandjai sorozat, Róma bukása), "és őszintén rajongott az Amokért, kedves sorokat írt róla" - mondta a producer, hozzátéve, hogy a világhírű alkotó csatlakozása a film előtt számos új lehetőséget nyit meg.

A 14 perces, dialógus nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Amok

Turai Balázs filmje a tavalyi bemutatója óta 47 ország 105 fesztiváljának versenyprogramjában szerepelt, közülük 20 Oscar-kvalifikáló esemény volt. A filmet vetítették Ottawában (Kanada), Sitgesben (Spanyolország), Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (Dél-Korea), Tallinnban (Észtország), Clermont-Ferrandban (Franciaország), Vienna Shortson (Ausztria) és Short Shorts (Japán) seregszemlén.

Az Amok 2022 júniusában elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Szarajevói Filmfesztiválon pedig a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, az idei év elején pedig bekerült az Annie Awards idei jelöltjei közé.

Az Amok a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Filmjus Alapítvány támogatásával készült, gyártója a hazai Boddah volt. A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. Az animáció lényegi részét Turai Balázs és Koska Zoltán készítette, a forgatókönyvhöz Kerékgyártó Yvonne adott szkript doktori tanácsokat. Producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, román részről a Safe Frame nevű cég (producerek: Mihai Mitrică, Helga Fodorean); a film társproducere Mártonffy Zoltán (CineSuper) volt.

A Boddah nevéhez fűződik többek között Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült, idén Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című alkotása is. A Boddah jelenleg Bárány Dániel, Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs új animációs tervein dolgozik, valamint Szimler Bálint jelenleg forgó egész estés filmjét készíti.

Filmhu podcast #62: Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna

A MOME animációs szakán ismerkedtek meg, és már karrierjük elején elkészíthették első saját sorozatukat, a Candide kalandjait, ami egy cenzúrabotránnyal került be a köztudatba. Turai Balázs nyáron Annecy-ban és Szarajevóban is fődíjat nyert önálló kisfilmjével, az Amokkal, Kreif Zsuzsannával közösen pedig első egész estés animációs filmjükön dolgoznak. Erről mind meséltek legújabb podcast adásunkban.

Forrás: MTI / Címlapkép: Terry Gilliam / Fotó: Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon