Véget ért az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyen négy magyar animáció szerepelt: a diplomafilmek versenyében Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME Anim alkotásai, a tv-filmek közt M. Tóth Géza Mitch-Match sorozatának egy epizódja, valamint Turai Balázs Amok című román-magyar koprodukcióban készült kisfilmje a rövidfilmes versenyprogramban.

Az Amok két díjat is nyert: péntek este megkapta a legjobb kisfilmnek járó France Télévisions-díjat, amely azt jelenti, hogy a csatorna műsorára tűzi Turai filmjét. A nyertest a rövid- és diplomafilmes verseny alkotásai közül választották ki.

A szombati díjátadón jött az igazi meglepetés: az Amok elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat, ami a fesztivál egyik – ha nem a – legnagyobb díja. A zsűri 38 animáció közül találta a legjobbnak Turai Balázs filmjét. Ez a díj azért is óriási, mert a fesztivál 62 éves történetében eddig csak egyetlen magyar alkotás nyerte meg: Cakó Ferenc Ab ovo című animációja 1989-ben.

Az Amok még csak most kezdte fesztiválkörútját, és máris Oscar-esélyes lett, ugyanis az annecy-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díja Oscar-kvalifikáló, vagyis Turai filmje nevezhető a jövő évi Oscar-díjra. Emellett nemzetközi sales agentje is lett a filmnek, a Salaud Morisset fogja a nemzetközi értékesítését végezni.

 

A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével. Korábban ezt írtuk a filmről: "Szörnyű tragédiával kezdődik, egy összeégett emberről szól és bővelkedik a horror-jelenetekben, de valahol mégis egy szívmelengető szerelmesfilm lett Turi Balázs új animációja. Egy férfi egy baleset következtében elveszíti a párját, és sebesülései miatt egy szuperhős-maskarát idéző védőruhában kell élnie. Látomások gyötrik, még terapeutája (egy pávián) sem tud rajta segíteni. Ennek ellenére felmerül egy új szerelem lehetősége, amikor kiderül, hogy nem ő az egyetlen, aki gonosz gnómot növeszt önmagában. Az elvetemült Róma bukása rendezője megtartotta előző filmjének harsány neon-színeit, de ezúttal kerüli a sok szövegelést, mondandóját kizárólag a játékos, szürreális és rémálomszerű képekbe csomagolja. Amikor pedig már azt hinnénk, hogy elragadja a szentimentalizmus, sikerül meglepnie egy újabb kis gonosz geggel."

Az Amok Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást, de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) viszont igen: ők 130 ezer lejjel, vagyis közel 9,5 millió forinttal támogatta (legalábbis 2020. májusi árfolyam szerint). A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt.

Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi producert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt, valamint Helga Fodorean-t, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper). A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég.

 

Az Amok 2019-ben megnyerte a Friss Hús pitchfórumát, a Filmjus pályázatán 200 ezer forintot kapott fejlesztésre, szerepelt már a CEE Animációs Fórumon is.

Turai Balázs korábbi kisfilmje, a pimaszul társadalomkritikus, posztapokaliptikus Róma bukása a horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában jött létre. Balázs volt a társforgatókönyvírója a Kovásznai György ötlete alapján készült Candide sorozatnak (mely online is megtekinthető), és többek közt az ő nevéhez fűződik az aktuálpolitikai témákat abszurd módon boncolgató Oligarchia című websorozat is, melyet a Partizánnal tavaly ősszel folytattak, de a Hungarophilia nevű projekt társalkotója is volt, melyben a magyar nemzeti kincseket értelmezték újra.

Balázs nem újonc Annecy-ban, 2019-ben a MIFA pitchfórumán társalkotójával, Kreif Zsuzsannával mutatták be Forró helyzet a hüllők bolygóján című projektjüket és elnyerték az Open Workshop díjat, mely a 3000 eurós pénzjutalom mellett több hónapos filmfejlesztést jelentett a viborgi The Animation Workshop keretében. Idén visszatértek a projekttel Annecy-ba, ahol több hónapos látványfejlesztő residency programon vannak.

Forrás: Dot & Line, Annecy IAF