Az április 4-12. között futó Titanicon lesz Novák Erik legújabb filmje, a Fekete leves premierje. A független magyar produkció egy itthon eddig példátlan módon létrehozott, közösségi finanszírozású alkotás, melynek minden résztvevője gázsi nélkül vett részt a film létrehozásában,s ezáltal tulajdonossá is vált benne. (Interjúnkat a rendezővel ITT olvashatod.)

titanic1új 600

Szabó Simon nem csak színészi minőségben bukkan fel az idei Titanicon. Rendezői pályájának (Zsebzsötem, Megyünk, Papírrepülők, Magyarország 2011) legújabb termését, a Fal című tízperces rövidfilmet is láthatja a közönség. Főszereplője Laci, egy 16 éves, alkalmi munkákból élő cigányfiú, aki egy nap kőművesmunkát kap. Megkérik, hogy ő fejezze be az építményt, és ekkor pillant be először a fal mögé. Az alkotás idén díjat nyert a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm fesztiválján. A díj automatikus jelölést jelent az Európai Filmakadémia 2014-es rövidfilmes díjára, amit decemberben hirdetnek majd ki Rigában.

titanic2 600

A 21. Titanicon látható lesz Bucsi Réka a Berlinale versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült tízperces animációs rövidfilmje, a Symphony no.42 is, amely 47 képben mesél egy minden moralitástól mentes mitikus világról.

A fesztivál versenyszekciójában szereplő török filmnek, az Alphan Eşeli rendezésében vászonra kerülő A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) című alkotásnak is van magyar vonatkozása, a film zenéjét ugyanis Víg Mihály írta.

Végül a 21. Titanic mindemellett retrospektív vetítéssorozattal emlékezik az idén elhunyt Jancsó Miklósra az Örökmozgó moziban. Az ismeretlen Jancsó című válogatásba a világhírű rendező filmjei közül olyan kevésbé ismert darabok, csemegék kerültek be, amelyek segítségével a közönség a hatalmas és páratlanul összetett életmű újabb dimenzióit fedezheti fel.

A fesztivál teljes programja március 27-étől érhető majd el a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon, és ekkortól indul a kedvezményes elővételi jegyvásárlás is a mozikban. A rendezvény Facebook-oldala az alábbi linken érhető el.

 (Forrás: Titanic Filmfesztivál)