1938-at írunk, a Szovjetunióban tetőfokon a Nagy tisztogatás. Fjodor Volkonogov százados, a tehetséges és megbízható elhárítótiszt megneszeli, hogy kollégáit gyanús kihallgatásokra vezénylik. Mielőtt rá is sor kerülne, megszökik és hamarosan egy teljes NKVD-osztag kezd rá vadászni Leningrád-szerte. Reménytelen menekülése közben a rendszer áldozatainak hozzátartozóit keresi fel, annak az elnyomó hatalmi gépezetnek,amelynek ő maga is az egyik fogaskereke.

Mielőtt végzete utoléri, úgy érzi, a pokol tüzétől csak úgy menekülhet, ha valaki megbocsát neki. A háttérben a sztálini totális diktatúra tombol. Mindennaposak a letartóztatások, a kivégzések, a megfélemlítés az élet minden területét érinti. A társadalom dermedt bizalmatlanságban várja az elkerülhetetlen háborút. A Volkonogov százados szökésben egy akciófilmes elemekből szőtt politikai parabola, amelyben egy NKVD-tiszt hirtelen öntudatra ébred, ám feloldozásra már nem marad ideje.

A filmet augusztus 27-én, 19:30-tól lehet először látni az Urániában. Jegyek itt kaphatók. 

Bocsáss meg nekem, ártatlan embereket kínoztam

A sztálini terror fékevesztettsége és az abszurditásig fokozott embertelensége tárul fel a Volkonogov százados szökésben című thrillerben, ami néha még a Harrison Ford-féle A szökevényt is megidézi. Nyerhet bűnbocsánatot egy szörnyű tetteket elkövető titkosrendőr? Egyáltalán, etikus magatartás orosz háborús agresszió idején a putyini rendszer által támogatott filmet nézni?

Forrás: magyarhangya