A Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft. a 2020-as siker után újra kiírja „Új Közjáték” filmes pályázatát. Ezúttal a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a MOME-n jelenleg tanuló vagy korábban, 2000. után végzett filmes alkotók számára, 5 perces kísérleti filmetűd elkészítésére. A kísérleti kisfilmek célja, hogy a leírt gondolatok képpé váljanak, az írott szó és a mozgókép találkozásából új művészeti érték szülessen.

A filmetűdökben a magyar- és világirodalom, valamint az egyetemes filozófia jelentős gondolkodóitól származó írásokat kell értelmezni filmes (vagy animációs) eszközökkel oly módon, hogy kép és szöveg egysége létrejöjjön. A kiválasztott szövegnek valamilyen formában a kisfilmben el kell hangoznia. A szakértők által kiválogatott és megvalósításra javasolt szövegekből a hivatalos oldalon a 'Pályázat' fül megnyitását követően választhatnak. A pályázati adatlap itt található. Az 5 perces kísérleti filmetűdök megvalósítására, részenként maximum 600.000 forintot, szükség esetén technikai segítséget biztosít a Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft. 

A kitöltött, aláírt, beszkennelt pályázati adatlap beküldési határideje: 2021. március 10.

A pályázatokat emailen várják, ahol a pályázattal kapcsolatos kérdéseket is fel lehet tenni. Pályázati eljárási díj nincs. 

A pályázatokat a gyártó által kijelölt filmes szakemberek bírálják el és az eredményeket  2021. március 25-ig hozzák nyilvánosságra a hivatalos oldalon. Minden további információ is ezen a weboldalon olvasható majd. A legjobbnak tartott szinopszisok rendezőivel személyes konzultáción egyeztetnek a megvalósítás részleteiről.

Az „Új Közjáték” 5 perces filmes etűdsorozat alapja és előzménye, az 1990-es évek elején az MTV/ Fiatal Művészek Stúdiójában készült Közjáték-sorozat volt. Ennek mintájára hirdettek meg egy nyilvános pályázatot 2020-ban, majd ennek eredményeképpen elkészült 11 kisfilm (4 animáció, 7 natúrfilm). 

Forrás: Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft.