Március 6-14. között a lombardiai Bergamo ad otthont immáron 28. alkalommal a filmművészet nemzetközi találkozójának. A Bergamo Film Meeting ezúttal különprogramot szentel a közelmúlt kiemelkedő magyar mozgóképeinek, melyek a szervezők szavaival élve „új stílusban és formában mesélnek el mai történeteket a mesterekre jellemző összetéveszthetetlen kézjegyekkel” – tudatta a Magyar Filmunió. A Friss levegő: Az Új Magyar Film című válogatásban hét magyar rendező - Bollók Csaba, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Kocsis Ági, Mátyássy Áron, Mundruczó Kornél és Pálfi György - játékfilmjei lesznek láthatóak. Az 1983-ban alapított Bergamo Film Meeting idei versenyprogramjának fődíjáért, a Rosa Camuna-ért Nagy Viktor Oszkár rendezői debütálása, az Apaföld kel versenyre.

 

apafold_500
Apaföld


Nemzetiségi Filmszemle: első díj A Nap és a Hold című filmnek

Az MTI értesülései szerint a Nap és a Hold című dokumentumfilm nyerte az első díjat a VI. Nemzetiségi Filmszemlén, amelyet csütörtökön rendezett az MTV Kisebbségi Műsorok Szerkesztősége az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A versenybe került 19 alkotásból három tagú szakmai zsűri választotta ki a három legjobbat. A második díjat egy lengyel-magyar művészházaspár mindennapjait bemutató 25 perces film, Dömötör Péter és Szabó Judit Ábel Debrecenben című alkotása kapta. Daróczi János Tatárszentgyörgytől Tatárszentgyörgyig című, cigánytémájú alkotásáé lett a harmadik díj és ombudsmani különdíjjal ismerte el Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, a filmszemle fővédnöke Gugán Iván Janjevo a szívekben című munkáját, amely a legrégibb horvát diaszpóráról, a XIII. században Koszovóba, a Pristinától 20 kilométerre fekvő Janjevóba települt horvátokról szól. A szerkesztői különdíjat Antala Zsuzsanna, az MTV szlovák műsorainak szerkesztője érdemelte ki Visszatérés című portréfilmjéért és eddigi pályafutása elismeréseként.

nemzetisegifilmszemle_500



Szemle nyertes dokumentumfilmek a DocuArtban

A DocuArt szervezői a 41. Filmszemle díjazott és versenyben lévő, elsősorban dokumentumfilmjeiből válogatnak hétfő esténként. Az első alkalomra március 8-án, este 7-től kerül sor, ahol Szederkényi Júlia Barlang című alkotását vetítik le. Az eseményen részt vesz a film rendezője is.