Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. Bujtor István színművész halála után, 2010-ben indult el Balatonszemesen a róla elnevezett filmfesztivál. A szervezők szerint az utóbbi évekre "kinőtte magát" ez a rendezvénysorozat, ezért kerestek neki új helyszínt.

 

Négy kategóriában várják a nevezéseket a 2022. január 1. után készült filmek alkotóitól május 1-jéig. Fikciós kis- és nagyjátékfilmeket, dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket, animációs alkotásokat és versfilmeket várnak, amelyek a rejtély, a titokzatosság, az emberi sorstörténetek, társadalmi helyzetek bemutatását célozzák. A zsűri elnöke most már negyedik éve Ferenczi Gábor filmrendező, tagjai pedig Stork Natasa, Kalász József, Wiegmann Alfréd és Bunyik Béla.

A retró jegyében jelentős számú veterán autóval és azok felvonulásával várják a látogatókat. Esténként koncerteket tartanak a keszthelyi főtéren, de a vendéglátóhelyeken Ötvös Csöpi kedvenc ételeit is megkóstolhatják a résztvevők.

Forrás: MTI / Bujtor István Filmfesztivál / Címlapkép: Pogány Madonna