Az NBC Universal a világ egyik vezető globális médiavállalkozása, amely a szórakoztató, hírszolgáltatási és információs műsorok kifejlesztése, megvalósítása és marketingje területén tevékenykedik. A vállalat számos ismert márkanevet mondhat magáénak: például az NBC, a Telemundo, a USA Network, a Sci-Fi Channel, a Bravo, a Trio, a CNBC, és a (Microsofttal közös tulajdonban lévő) MSNBC televíziós hálózatot, a Universal Pictures filmstúdiót, a Universal Television és az NBC Studios TV produkciós stúdiót, továbbá a 29 NBC és Telemundo televízió-csatornából álló vállalatcsoportot, valamint öt témaparkban, közöttük a Universal Studios Hollywoodban és a Universal Orlandóban meglévő vállalati részesedést.

Az új vállalat nemzetközi vagyonához tartozik a video- és DVD-filmek, a televíziós programok és mozifilmek értékesítésében és terjesztésében mostanra már több mint 200 országban megszerzett piaci pozíció, illetve az Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában működő televíziós csatornák.

Ron Meyer, a Universal Studios elnöke és operációs vezetője felel majd a Universal Pictures, a hollywoodi stúdió és a vállalat témaparkjainak a működéséért. Randy Falco, az NBC Universal Television Networks Group elnöke fogja irányítani a vállalat kereskedelmi és operációs szervezeteit. Jeff Zucker, az NBC Universal Television Group elnöke hatáskörébe fog tartozni az új vállalat összes televíziós programjainak a felügyelete, kivéve a sport és olimpiai műsorokat. Dick Ebersol, az  NBC Universal Sports & Olympics elnöke felel majd az USA Network sportműsoraiért, míg Jay Ireland, az NBC Universal Television Stations elnöke irányítja továbbra is a vállalat által birtokolt és üzemeltetett csatornacsoport működését.