23. alkalommal rendezték meg Fehéroroszország nemzetközi filmfesztiválját november 4-11. között Minszkben. A fődíjat idén először nyerte el magyar film, a szakmai zsűri ugyanis Fliegauf Bence Liliom ösvény című legutóbbi rendezését tüntette ki az Arany Listapad díjjal. A minszki szemle idén 45 országból érkezett 159 filmet vonultatott fel, köztük 11 játékfilmet a versenyprogramban. A Fehéroroszország legjelentősebb kulturális eseményei között jegyzett filmünnep díszvendége volt többek közt Fanny Ardant francia filmcsillag.  

A Filmalap támogatásával készült Liliom ösvény története során „anya és fia, lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket…” A világszerte számos rangos fesztiváldíjjal méltatott Rengeteg, Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmek író-rendezője, Fliegauf Bence legutóbbi alkotásának főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható, aki személyesen vett részt a minszki filmfesztiválon.  

 

 

A Fraktál Film gyártásában készült Liliom ösvény producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika volt. A Liliom ösvény világpremierje a Berlinale Fórum programjában volt februárban, majd áprilisban az olaszországi Lecce filmfesztiválján elnyerte a fődíjat.