Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia idén 88. alkalommal osztja ki az Oscar-díjakat a filmszakma legjobbjainak. A Hollywood-i Dolby Színházban megrendezett gálát élőben követhetik végig a magyar nézők a Duna közszolgálati csatorna műsorán, február 29-re virradóra.

Nemes Jeles László filmje a Legjobb idegen nyelvű filmek között szerepel, ahol 4 másik alkotással száll versenybe. Az éjszaka során összesen 24 aranyszobrot osztanak ki, a Saul fia mellett, igaz közvetetten, de két kisebb kategóriában is érdekeltek a magyarok. A részben Budapesten forgatott, 7 Oscar-díjra jelölt Mentőexpedícióban számos magyar stábtag dolgozott együtt Ridley Scott filmrendezővel, és Felix Herngren A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című filmjét is néhány hétig Magyarországon forgatták, ez a Legjobb Smink díjára van jelölve.

2016. február 28-án 22:05-kor az Oscar®-díjas Szemekbe zárt titkok című filmmel veszi kezdetét az Oscar-éjszakája a Duna Televízión. A film után 00:20-tól felvezető műsorral indul a díjátadóhoz szorosan kapcsolódó műsorfolyam, 01:00-kor élőben kapcsolják a vörös szőnyeges bevonulást, 02:30-kor pedig kezdetét veszi a gála. Az est háziasszonya a Balatoni Nyárból ismert Kraszkó Zita lesz, hozzá csatlakozik szakértőként Dudás Viktor, az MTVA főtanácsadója és Szöllőskei Gábor, filmkritikus.

A Duna közszolgálati csatornán magyar nyelvű szinkrontolmács közreműködésével, a Duna HD adón pedig eredeti nyelven, a Teletext 333. oldalán lesz feliratozva a közvetítés. A díjátadó online is követhetik a http://www.mediaklikk.hu/oscar oldalon, ahova már a gála előtt is érdemes lesz ellátogatni, hiszen minden nap újabb érdekes kulisszatitkokra derül fény.

 

(Forrás: MTVA)