Az audiovizuális tartalmak megőrzésével foglalkozó archívumok és szervezetek minden év október 27-én akciókkal és különböző eseményekkel hívják fel a figyelmet a munkájukra. Az ez évi mottó: „Your Story is Moving”. A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum ez alkalomból két teljeskörűen restaurált magyar klasszikus filmet mutat be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


14 órától Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című filmjét vetítik, amely október közepén nagy sikerrel mutatkozott be a lyoni Lumière Fesztiválon, a restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléjén. Fábri Zoltán 1956-ben készült filmje az egyik első, vizuális nyelvében is modern magyar filmparabola, amely hihetetlen érzékenységgel ábrázolta, mennyire manipulálható a tömeg, és hogy milyen cselekvési lehetőségei vannak a kisembernek egy embertelen korban. A film 1957-ben elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál első díját, 1968-ban a magyar filmkritikusok szavazásán bekerült minden idők 12 legjobb magyar filmje közé, majd 2000-ben az Új Budapesti Tizenkettő-be is.

16 órától Bacsó Péter 1969-ben készült, 10 évig dobozban maradt filmszatírája, A tanú lesz műsoron. A tanú a legsikeresebb magyar kultuszfilmek egyike, mondatai szállóigékké, szereplői szimbólumokká váltak az eltelt évtizedek során. A film írói és színészi zsenialitása által átélhetővé válik a diktatúrák abszurditása. A teljeskörűen felújított filmet október 27-én láthatja először a közönség premier előtti vetítésen, majd november 8-tól országosan visszatér a mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában.


A magyar filmörökség digitális felújításának hosszú távú programja 2017-ben indult a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívumban. Az ambiciózus, hosszú távra tervezett program keretében 20 hónap alatt eddig 31 játékfilm restaurálása zárult le. A frissen restaurált filmek sikerrel szerepeltek itthoni és külföldi fesztiválokon, számos ország megvette DVD és moziforgalmazásra, valamint itthon is megjelent DVD-n, illetve országos moziforgalmazásba is került.