A kérdésekre a 11. Észt héten vetített filmek adhatnak választ. Budapesten március 23-25. között a Művész mozi ad helyet a legfrissebb és legérdekesebb észt mozgóképeknek, de lesznek programok Szegeden és Debrecenben is, ezekről itt tájékozódhatunk.

A vetítések sora március 23-án egy elsőfilmes alkotással indul, melynek nemzetközi premierje a Karlovy Vary fesztiválon volt. A lánc vége nüanszokban gazdag és finoman szőtt helyzetkomikummal fűszerezett beszámoló egy gyorsétterem utolsó napjáról. Az esemény minden bizonnyal legjobban várt filmje a November, amely az itthon is masszív rajongótáborral rendelkező észt kultuszregény, az Ördöngös idők alapján készült. Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor találkozik a romantikus szerelemmel, miközben bármelyik bokor mögül előugorhatnak az észt népi hiedelemvilág legelképesztőbb alakjai.

Vászonra kerül még az Amikor a legkevésbé várod című mozi, a középpontban két hivatásos szerencsétlenkedővel, vagy a festői észt tengerparton játszódó A bácsi, aki hasonlít rám, amely a ránk kényszerített közelséget és a letagadhatatlan szeretetet vizsgálja.

Az Észt hét az Észt Intézet és a Szimplafilm szervezésében valósul meg, további információkat a www.esztorszag.hu és a www.facebook.com/EsztIntezet oldalakon találhatunk.