A kormánybiztos részletes tájékoztatást adott a fórum nemzetközi résztvevőinek a magyar filmgyártás megújult támogatási rendszeréről, kiemelve, hogy minden olyan alkotás, amelyet mozibemutatásra szánnak, a Filmalap hatáskörébe tartozik. A televízióra szánt alkotások támogatása azonban - a korábbiaknál jóval magasabb összeggel - a médiahatóságra tartozik.

 

havas_agnes_andrew_vajna_500
Havas Ágnes és Andrew Vajna


Sikerült elérni, hogy a filmtámogatásra fordítsák a hatoslottó bevételeit, ez biztos hátteret ad Vajna szerint a filmiparnak. Az elmúlt egy évben kiépített intézményi struktúrát jónak találja, a legjobb szakemberek döntenek a filmtervekről és segítik azokat is, akik első alkalommal talán nem jutnak át a szűrőn. "Egy forgatókönyvet legalább tízen olvasnak el, mielőtt döntenek róla" - mondta. A magyar film azonban híján van a jó forgatókönyveknek, kedvet kell adni az íráshoz, és arra kell törekedni, hogy sok jó forgatókönyv szülessen. Ezért a Filmalap pár napos workshopokat rendez.

Havas Ágnes elmondta, a pályázók visszajelzést és értékelést kapnak. Mód van konzultációra, ez újabb esélyt jelent a pályázóknak. Céljuk egy olyan rendszer kiépítése volt, amely részletes visszajelzéssel szolgál és magában foglalja a konzultációt is. Stúdió néven az egykori Balázs Béla Stúdióhoz hasonló műhelyet terveznek létrehozni a fiatal rendezők támogatására: "Készítsenek kisfilmeket, mielőtt leforgatnák első nagyjátékfilmjüket" - magyarázta. A szakember kiemelte, később sem akarják elengedni a fiatal tehetségek kezét. Újdonság a Filmalap szabályozásában, hogy nem szabnak meg határidőt a pályázásra, ezzel is csökkenteni akarják az alkotókon lévő nyomást - mondta.

Andrew Vajna rávilágított, kormánybiztosként munkájának másik fontos része, hogy külföldi produkciókat vonzzon Magyarországra. Amerikai produkciók például több tízmillió dollárt költenek el a kelet-közép-európai térségben - emlékeztetett. Ennél is fontosabb, hogy a külföldi filmek folyamatos munkát biztosíthatnak a magyar szakembereknek. Aggodalmának adott hangot viszont amiatt, hogy elveszhet az adókedvezmény intézménye, amely sok stábot vonzott Magyarországra.

A munka valóban elindult, hiányzik azonban a szakma és a vezetés közötti konszenzus - értékeltek a jelenlévő magyar filmesek. Petrányi Viktória producer szerint meg kellene találni a közös hangot a finanszírozás és a munka terén is. Javasolta egy közös platform létrehozását. "Még csak az út elején vagyunk, a légkör még nem egészséges" - fogalmazott megjegyezve, hogy a producerek munkájában például rendkívül fontos a kommunikáció, ezért muszáj többet tudni.