A Verzió DocLab résztvevői megoszthatják saját közösségeik történeteit, tapasztalatait, kilátásait. A workshop célja elősegíteni, hogy az egyes projektekben rejlő művészi és filmes lehetőségek kiteljesedhessenek. A DocLab felerősíti a résztvevők egyéni hangjait, akik vizuális történetmesélőkként nyomot hagyhatnak a szakmában. Ragadd meg a történeted lényegét!

A workshop megjelenési felületet kínál a dokumentumfilmek iránt érdeklődő kezdő és gyakorló filmkészítők számára szakmai tapasztalattól és háttértől függetlenül. Középhosszú vagy egész estés filmnek tervezett, gyártási fázisban lévő projektekkel lehet pályázni. Félig vagy közel kész projektek nevezését várják, amelyekhez már készültek szemléltetésre szánt képsorok, és az is elfogadható, ha még nem zárult le a forgatási időszak.

Egy rendezőkből, forgatókönyvírókból, vágókból és filmes kurátorokból álló nemzetközi csapat segíti a nyolc kiválasztott projektet a letisztultabbb dramaturgiai szerkezet kidolgozásában. A workshop segíteni igyekszik abban, hogy a résztvevők pontosan meghatározzák, kidolgozzák és megerősítsék készülő filmjük kulcsfontosságú narratív elemeit olyan kiemelkedő mentorok irányításával, mint Tue Steen Müller (DK), Micheal Seeber (AT). A Verzió DocLab keretében a résztvevők fesztiválelőzetes vagy egy-két kiválasztott jelenet megalkotásán dolgozhatnak szakmájukban kiemelkedő vágók, Bacskai Brigitta (HU) és Diana Toucedo (ES) segítségével. Az intenzív, négynapos program során csoportokban és egyénenként is folyik a munka, valamint a személyre szabott mentorálás is biztosított. A workshop végén egy nyilvános esemény keretében forgalmazóknak és fesztiválkurátoroknak kerülnek bemutatásra az egyes projektek. Ennek eredményeképpen nem csupán szakmai útmutatást kapnak a résztvevők a közelgő utómunkákhoz, de pitchingben is tapasztalatot szereznek, amit később támogatások keresésekor és a projekt további fejlesztésénél is kamatoztathatnak. Más filmfesztiválokkal együttműködve a Verzió néhány kiválasztott projektnek lehetőséget kínál, hogy további nemzetközi szakmai programokon vehessenek részt.

A workshopon való részvétel ingyenes, és a fesztivál teljes időtartartamára akkreditációt biztosít, az utazási és szállásköltséget azonban nem foglalja magában. A kiválasztási folyamat során az Ukrajnából érkező résztvevők prioritást és pénzügyi segítséget kapnak, valamint hivatalos meghívólevelet a fesztiválra.

Ki jelentkezhet?

  • Dokumentumfilmkészítők és kreatív szakemberek, akik elkötelezettek a társadalmi, politikai és emberi jogi kérdésekben.
  • Projektenként legfeljebb 2 fő vehet részt, és egyiküknek rendelkeznie kell a szükséges vágási ismeretekkel. Rendezők is vághatják a saját filmjüket.

A jelentkezéshez az alábbi dokumentumok szükségesek:

  • link az egy-két válogatott jelenethez vagy trailerhez, amin dolgozni szeretnél workshopon (angol felirattal, maximum 30 percben)
  • a jelentkezők életrajza (egyenként maximum 300 szóban), illetve elérhetőségeik
  • a jelentkezők nagy felbontású portréfotója
  • link a rendező korábbi filmjeihez, ha vannak
  • három nagy felbontású jelenetkép
  • rövid, maximum 150 szavas szinopszis
  • a film treatmentje, ha már van
  • partnerek, producerek és a vállalkozás rövid bemutatása, ha vannak, illetve elérhetőségük

A jelentkezéshez töltsd ki EZT A KÉRDŐÍVET.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 26.

Forrás: Verzió