Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója a nyár folyamán már nyilatkozott arról, hogy ezen túl a Filmalap nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a történelmi témák feldolgozására - most pedig hivatalos formában is elindult a kezdeményezés, ami arra hívatott ösztönözni az alkotókat, hogy a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait közönségfilm formájába öntsék.

A programra az NMF oldalán megjelent felhívás szerint nem csak kizárólag olyan filmtervek pályázhatnak, amelyek a történelemkönyvekből jól ismert eseményekre és személyekre fókuszálnak, hanem nyitottak az olyan történetekre is, amelyekben a kitalált főszereplők sorsára kihatással vannak a háttérben zajló, valóságos történelmi folyamatok. 

Az útóbbi évek egyik legnagyobb magyar közönségsikere, a Kincsem (r.: Herendi Gábor) 

Fontos az is, hogy a programban való részvételnek nem feltétele a meglévő filmes tapasztalat vagy szakmai képzettség, a Filmalap olyan szakmán kívüli pályázók jelentkezését is várja, akik tehetséget éreznek magukban ahhoz, hogy a hazai közönség és a nemzetközi fesztiválok számára is érdekes, magyar történelmi vonatkozású alkotásokat hozzanak létre. Az elbírálás nem csak az adott történelmi esemény, vagy a főhős személye alapján történik, figyelembe veszik azt is, hogy az alkotó hogyan dolgozza fel a témát, mennyire képes világos célok, motivációk és dramaturgiai ív mentén szervezni a történetet.

A pályázat határideje 2018. szeptember 15., a díjazás kiválasztott filmtervenként 1.000.000 Forint. A díjazott filmtervek számára a Filmalap forgatókönyv fejlesztési pályázatot ír ki, ezután pedig a filmek megvalósítására is támogatási lehetőség adódhat. 

A teljes pályázati kiírás itt érhető el.

Forrás: Filmalap / Borítókép: Kincsem