Paczolay Zsófia a DocNomads mesterképzésében kezdte el forgatni a Szabadkikötőt (angol címén Budapest Silo), melyet később Bíró Bálint producerrel, vágóval fejlesztettek tovább egy 25 perces rövidfilmmé. Korábban már az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon, az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) is szerepelt, most pedig Lengyelország legnagyobb filmfesztiválján, a varsói Millennium Docs Against Gravity programjában választották a legjobb rövidfilmnek. 

Indoklásában a zsűri így jellemezte a filmet: „Fény és sötétség, csönd és zene titokzatos játéka garantálja a különleges élményt a nyertes film esetében. Az egyedi operatőri munka és a különös hangzás egy gigantikus épület sötét folyosóira és poros tereibe vonzza a nézőt. Az extrém munkakörülmények ellenére a főhős otthon érzi magát a silóban, meglepően nyugodtan él. A zsűri örömmel díjazza a Paczolay Zsófia és Nora Ananyan által rendezett Budapest Silo című filmet.” 

József a Szabadkikötő című filmben

A fesztiválon második alkalommal rendeztek rövidfilmes blokkot, olyan munkákból, amelyek hossza nem haladja meg a 45 percet. A verseny díja 2000 euró volt, védnöke pedig a TikTok. A díjat elbíráló zsűri olyan tagokból állt, mint Beata Pacak, a CANAL+ Polska és az Ale kino+ csatorna válogatója, Emilia Mazik szabadúszó filmprogramozó és Veton Nurkollari, a koszovói DokuFest művészeti igazgatója.

A másik fesztivál, amelyen a Szabadkikötőt a legjobb rövidfilmnek választották, a Balkán egyik legnagyobb dokumentumfilm fesztiválja, a Beldocs volt, itt azt emelték ki a filmről, hogy „erőteljes portré egy emberről és egy térről, amelyek egymásba olvadnak. Meglepő képi világ, éles és pontos hangzás emeli ki és tükrözi a férfi és közege elválaszthatatlan kapcsolatát.” 

Paczolay Zsófia

Szabadkikötő főszereplője József, aki több mint 30 éve Budapest legnagyobb, még ma is működő gabonasilójában dolgozik. Lakhelye a szerkezet mellett, egy konténerházban van, az ablaka előtt folyamatosan húznak el teherautók és vonatok. Paczolay Zsófia 25 perces kisfilmjében József munkáját követi, ahogy szinte búvárként ereszkedik le naponta a tíz emelet mély silókba. A fizikailag is rendkívül megerőltető munkára a férfi egészsége is rámegy, de ő a nehéz körülmények ellenére is ragaszkodik hozzá, szerves részévé vált a környezetének. 

A film rendezője Paczolay Zsófia, a vágó Bíró Bálint, az operatőre Ezequiel Salinas (aki a Félhomály című rövidfilm operatőri munkájáért idén elnyerte a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját), a zenéjét Sperling Andor szerezte. A producerei Paczolay Zsófia és Bíró Bálint, a sound design szintén Bíró Bálint és Gyöngyösi Ádám munkája.

A Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában június elsején, másodikán és ötödikén is vetítik a filmet, a jegyek ide kattintva érhetőek el.