2022. 09. 28. filmhu

Rangos dokumentumfilm fesztiválon versenyez Paczolay Zsófia filmje

A Szabadkikötő az IDFA rövidfilmes versenyében

Az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi dokumentumfilm fesztivál, az IDFA - Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál rövidfilmes versenyprogramjába válogatták be Paczolay Zsófia Szabadkikötő című rövidfilmjét, amit a DocNomads programban készített. Filmjében a legnagyobb budapesti gabonasiló alkalmazottját követi, aki több mint harminc éve végez kimerítő és kemény fizikai munkát.

A Szabadkikötő (angol címén Budapest Silo) főszereplője József, aki több mint 30 éve Budapest legnagyobb, még ma is működő gabonasilójában dolgozik. Lakhelye a szerkezet mellett, egy konténerházban van, az ablaka előtt folyamatosan húznak el teherautók és vonatok. Paczolay Zsófia 25 perces kisfilmjében József munkáját követi, ahogy szinte búvárként ereszkedik le naponta a tíz emelet mély silókba. A fizikailag is rendkívül megerőltető munkára a férfi egészsége is rámegy, de ő a nehéz körülmények ellenére is ragaszkodik hozzá, szerves részévé vált a környezetének. Az IDFA hivatalos leírása szerint József munkáját "lenyűgöző, kontrasztokban gazdag kameramunkával örökítették meg, és ügyesen vágták meg, erős hangtervezéssel."

Paczolay Zsófia

Paczolay Zsófia az elmúlt 10 évben főleg külföldön dolgozott, ebből 6 évet Amszterdamban a Moha művészeti kollektíva tagjaként performatív és szociális munka határán mozgó projektek készítésében vett részt. Mindezek előtt 2012-ben a BME Építészmérnöki karán diplomázott. Az innen hozott gondolkodás vele maradt, ám időközben úgy alakította a tevékenységét, hogy többet és mélyebben tudjon  közvetlenül emberekkel dolgozni. Munkája során szeret közösségekhez közel kerülni és a belső folyamataik megismeréséből merítve változni. Ennek a részeként látja a filmkészítési gyakorlatát is. 2018-ban elnyerte elnyerte az SZFE nemzetközi Docnomads képzésének az ösztöndíjat.

Szabadkikötő

A film rendezője Paczolay Zsófia, a vágó Bíró Bálint, az operatőre Ezequiel Salinas (aki a Félhomály című rövidfilm operatőri munkájáért idén elnyerte a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját), a zenéjét Sperling Andor szerezte. A producerei Paczolay Zsófia és Bíró Bálint, a sound design szintén Bíró Bálint és Gyöngyösi Ádám munkája. A Szabadkikötőt a DocNomads mesterképzésen kezdték el fejleszteni az alkotók, majd Bíró Bálint és Paczolay Zsófia produceri gondozásában egy 25 perces rövidfilmé bővült.

Az Amszterdamban megrendezett IDFA Európa egyik legrangosabb nem-fikciós filmfesztiválja. Az elmúlt években több magyar alkotás is meghívást kapott, itt versenyzett Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje, A monostor gyermekei, Tuza-Ritter Bernadett rendezése, az Egy nő fogságbanA létezés eufóriája, Szabó Réka filmje és a Tobi színei is, Bakony Alexa rendezése. Továbbá a Szabadkikötő alkotócsapatának korábbi rövidfilmje, Bíró Bálint Félhomály című munkájának is Amszterdamban volt a premiere. 

 

Még több magazin

magazin

Értékes csoki és utálatos hétfők az ELTE Mozgókép Hallgatók rövidfilmjeiben

Az ELTE diákjai rövidfilmeket vetítettek a CEU-n

Június 11-én került megrendezésre a MOHA 2, vagyis az ELTE Mozgókép Hallgatók harmadik évfolyamának tavalyi vizsgafilmjeit bemutató teltházas…

tovább

magazin

A Zeneakadémiáról indulnak a jövő filmzeneszerzői

A hallgatók filmvetítéssel egybekötött diplomakoncertet adnak

A Zeneakadémián 2010 óta zajlik filmzeneszerzői képzés. Az alkalmazott zeneszerzés szak diákjai nemcsak a komponálás mesterségével ismerkednek meg,…

tovább
 
hirdetés

MOZ.GO 2024

Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a MOZ.GO. Közel 100 magyar filmet láthat majd a közönség, de számos izgalmas kiegészítő program is helyet kap a Magyar Mozgókép Fesztivál kínálatában.

A Semmelweis lett a legjobb film a MOZ.GO-n

Ez a rejtély még Kardos doktoron sem fogna ki

Négy nap mozi, négy nap buli a MOZ.GO-n!

a teljes dosszié

Friss Hús 2024

Hajduk Károly strandol, Pogány Judit és Nagy Mari egy macska kegyeiért küzd, Dióssi Gábor teniszezik, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik, Kálid Artúr és Nagy Zsolt pedig apaszerepben jelenik meg a Friss Húson. 38 magyar alkotást lehet megnézni a Puskin moziban május 30. és június 5. között.

Füzes Dániel: Négy-öt autót biztosan feláldoztunk a filmért

Olyan nincs, hogy valaki mindig tehetséges

Orrplasztika, kentaurok és problémás színészek várnak a Friss Húson

a teljes dosszié

Cannes 2024

Május 14. és 25. között rendezik a filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. Francis Ford Coppola, Andrea Arnold, David Cronenberg, Jorgosz Lanthimosz, Paolo Sorrentino és Paul Schrader is versenyben van. A Filmhu ismét a helyszínről jelentkezik a legfrissebb beszámolókkal és kritikákkal.

Emma Stone még a saját ujját is levágja egy szerep kedvéért

Ha prostit veszel feleségül, számíts rá, hogy anyád kiborul

Nagy a verseny az idei Palm Dog díjért

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 

Csak ha ő lenne az egyetlen nő a világon... és birka se lenne... van birka?

10 dolog, amit utálok benned

Oszd meg! Az összes idézet