2022. 09. 28. filmhu

Rangos dokumentumfilm fesztiválon versenyez Paczolay Zsófia filmje

A Szabadkikötő az IDFA rövidfilmes versenyében

Az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi dokumentumfilm fesztivál, az IDFA - Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál rövidfilmes versenyprogramjába válogatták be Paczolay Zsófia Szabadkikötő című rövidfilmjét, amit a DocNomads programban készített. Filmjében a legnagyobb budapesti gabonasiló alkalmazottját követi, aki több mint harminc éve végez kimerítő és kemény fizikai munkát.

A Szabadkikötő (angol címén Budapest Silo) főszereplője József, aki több mint 30 éve Budapest legnagyobb, még ma is működő gabonasilójában dolgozik. Lakhelye a szerkezet mellett, egy konténerházban van, az ablaka előtt folyamatosan húznak el teherautók és vonatok. Paczolay Zsófia 25 perces kisfilmjében József munkáját követi, ahogy szinte búvárként ereszkedik le naponta a tíz emelet mély silókba. A fizikailag is rendkívül megerőltető munkára a férfi egészsége is rámegy, de ő a nehéz körülmények ellenére is ragaszkodik hozzá, szerves részévé vált a környezetének. Az IDFA hivatalos leírása szerint József munkáját "lenyűgöző, kontrasztokban gazdag kameramunkával örökítették meg, és ügyesen vágták meg, erős hangtervezéssel."

Paczolay Zsófia

Paczolay Zsófia az elmúlt 10 évben főleg külföldön dolgozott, ebből 6 évet Amszterdamban a Moha művészeti kollektíva tagjaként performatív és szociális munka határán mozgó projektek készítésében vett részt. Mindezek előtt 2012-ben a BME Építészmérnöki karán diplomázott. Az innen hozott gondolkodás vele maradt, ám időközben úgy alakította a tevékenységét, hogy többet és mélyebben tudjon  közvetlenül emberekkel dolgozni. Munkája során szeret közösségekhez közel kerülni és a belső folyamataik megismeréséből merítve változni. Ennek a részeként látja a filmkészítési gyakorlatát is. 2018-ban elnyerte elnyerte az SZFE nemzetközi Docnomads képzésének az ösztöndíjat.

Szabadkikötő

A film rendezője Paczolay Zsófia, a vágó Bíró Bálint, az operatőre Ezequiel Salinas (aki a Félhomály című rövidfilm operatőri munkájáért idén elnyerte a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját), a zenéjét Sperling Andor szerezte. A producerei Paczolay Zsófia és Bíró Bálint, a sound design szintén Bíró Bálint és Gyöngyösi Ádám munkája. A Szabadkikötőt a DocNomads mesterképzésen kezdték el fejleszteni az alkotók, majd Bíró Bálint és Paczolay Zsófia produceri gondozásában egy 25 perces rövidfilmé bővült.

Az Amszterdamban megrendezett IDFA Európa egyik legrangosabb nem-fikciós filmfesztiválja. Az elmúlt években több magyar alkotás is meghívást kapott, itt versenyzett Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje, A monostor gyermekei, Tuza-Ritter Bernadett rendezése, az Egy nő fogságbanA létezés eufóriája, Szabó Réka filmje és a Tobi színei is, Bakony Alexa rendezése. Továbbá a Szabadkikötő alkotócsapatának korábbi rövidfilmje, Bíró Bálint Félhomály című munkájának is Amszterdamban volt a premiere. 

 

Még több magazin

magazin

A katalán vidéken napelemek nőnek a barackfák helyén

Kritika az Alcarrás című filmről

Carla Simón a spanyol film új tehetsége, akinek Alcarrás című második nagyjátékfilmjével újra sikerült elbűvölnie nem csak a spanyol, de a…

tovább

magazin

Kevin Macdonald: Angolabbá vált az angoloknál, csodálom Emeric Pressburgert és a teljesítményét

Interjú Emeric Pressburger unokájával

Kevin Macdonald a kilencvenes évek elején útnak indult, hogy megismerje a családja múltját, és felkutassa a 120 éve született nagyapja, az…

tovább

Átjáróház

Hosszú várakozás után decemberben végre megérkezik a mozikba Madarász Isti Átjáróház című romantikus fantasy-vígjátéka, amiben egy hullaház éjjeliőre és egy halott lány esik szerelembe egymással.

Hullazsákban csábít Rujder Vivien az Átjáróház új előzetesében

Elválasztotta őket a halál, a szerelmük mégis kitart

Leforgott az Átjáróház

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
- Megfejtem a tehenet!
- Nekünk csak bikánk van, fiam!

Tökös tekés

Oszd meg! Az összes idézet