A rendező kapcsolati trilógiájának második darabja – a 2016-os Ernelláék Farkaséknál című alkotáshoz hasonlóan – színpadról került a filmvászonra. Az Ernelláék egy izgalmas alkotói korszak kezdetét jelentette Hajdu pályáján, színdarabokban és a belőlük készült kisköltségvetésű függetlenfilmekben vall arról, hogyan éljük kisszerű, frusztrált életünket ma Magyarországon.

Ennek a korszaknak a betetőzését hozza el 2024, végre eljut a magyar mozikba a Tallinnban debütált Kálmán-nap és a trilógia lezárása, az Egy százalék indián is. Az Ernelláék Farkaséknál a gyermeknevelés körüli konfliktusokról szólt, a Kálmán-nap viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat helyezi előtérbe, keserédes humorral. A trilógia első darabját áprilistól újra játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián – melynek forgatására a Filmhu is ellátogatott – pedig a tervek szerint idén ősszel kerül nagyvászonra.

 

A középosztály mindennapos problémáit taglaló trilógia középső darabjában az intimitás hiánya okoz párkapcsolati válságot. A vidéki faház idillje hamar szertefoszlik, miután a vendégségbe érkező házaspár arra kéri az otthoniakat, hadd jelentkezzenek be a címükre, hogy a gyerekük bekerülhessen egy jobb óvodába. Kálmán névnapjára bulit rendeznek, Olga aszexuális, és újra akarja rendezni a házat, Leventét iszonyatos hasfájás gyötri, és a többieknek is mind megvan a maga baja.

A két főszerepet Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi játssza el, további szerepekben Földeáki Nóra, Gelányi Imre és Szabó Domokos lesz látható.

Reméljük, 2024 most már tényleg Hajdu éve lesz, végre bemutatja a trilógiáját, illetve a Hatalom és a Minden rendben című filmekben is főszerepben láthatjuk. 

Kálmán-nap a Budapest Film forgalmazásában érkezik a mozikba.