Ebben az évben is közel 50 magyar premierre számíthatunk moziban és tévén. Kedvünkre válogathatunk a színes felhozatalból: társadalmi és családi drámák, kalandos és misztikus történetek, kontinenseken átvezető dokumentumfilmek, kisköltségvetésű függetlenfilmek neves alkotóktól, és felbukkan a felhozatalban néhány kísérleti film is.

 

SÜNVADÁSZAT (r.: Schwechtje Mihály)

Miről szól? A film hősnője Bogi (Mari Dorottya), aki néhány éve költözött vidékről Budapestre, hogy a Zeneakadémia klasszikus ének szakán tanulhasson. Bogi úgy tud csak boldogulni a fővárosban, ha az iskola mellett szabadidejében az unokatestvére, Tamás (Polgár Csaba) két gyermekére vigyáz. Boginak még a nagy, év végi énekvizsga napján is el kell vállalnia néhány órát a gyerekekkel, ám a rendkívüli nyomás alatt végzetes hibát követ el.

Miért várjuk? Hat év telt el Schwechtje Mihály bemutatkozó nagyjátékfilmje, a kiváló Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) óta, nagyon itt van már az ideje, hogy jöjjön a következő. Ráadásul Jakab Juli is szerepel benne! Most is egy feszültségfokozásban jeleskedő drámára tippelünk hiteles társadalomrajzzal és a mai Magyarország által ihletett karakterekkel. Erre a független filmre aztán tényleg rá lehet mondani, hogy családi vállalkozás, a rendező és Petrovits Genovéva producer két gyereke is felbukkan benne, rájuk vigyáz majd Bogi.

Mikor jön? Jelenleg a hangi és képi utómunka folyik, aztán fesztiváloztatni szeretnék, és az év vége fele tervezik bemutatni itthon a Mozinet forgalmazásában.

 

BÖLÖNI LÁSZLÓ – EGY LEGENDA TÖRTÉNETE (r.: Kollarik Tamás, Szabó Attila)

Miről szól? Egy nehéz sorsú székely fiú története, aki a román kirakatcsapat, a Steaua Bukarest és a román válogatott csapatkapitánya, később szövetségi kapitánya lesz. A dokumentumfilm bemutatja Bölöni László, minden idők egyik legsikeresebb magyar labdarúgójának és Románia egyik legnagyobb sportcsillagánk életútját. Nagy utazásra visz térben és időben, Székelyföldről Bukarestbe, a kommunista Romániából Nyugat-Európába és a falusi pályáról a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjébe. Bölöni élettörténete nem hagyományos sportdokumentumfilm, hanem izgalmas kor- és társadalomrajzként szolgál majd. 

Miért várjuk? Az alkotók számtalan aktív labdarúgó világsztárt (Axel Witsel, Petr Čech, Raphaël Varane, Kim Kallström, Ricardo Quaresma), magyar legendákat és világhírű edzőket (Nyilasi Tibor, Jenei Imre vagy Mircea Lucescu) szólaltatnak meg két éve készülő filmben. Szerepelnek benne a legendás BEK-győztes Steaua Bukarest egykori csillagai, illetve a klub egykori patrónusa, a Ceausescu házaspár egyetlen élő gyermeke, Valentin Ceausescu, aki közel 30 éve nem állt kamera elé hasonló felkérésre.

Mikor jön? Valamikor ősszel.

 

CSENDES ÉJ – munkacím (r.: Dettre Gábor)

Molnár Piroska

Miről szól? A karácsony mélyebb, elemi rétegét igyekszik megragadni a film, amely egyetlen éjszaka történetét meséli el. Egy fiatal fiú és egy idős asszony véletlenül találkoznak karácsony éjjel, és terhelt életükbe hirtelen remény érkezik: a fiúnak anyát, az asszonynak gyermeket hoz a kilátástalannak induló szenteste. 

Miért várjuk? Dettre Gábor több, mint húsz évvel ezelőtt készítette el a Felhő a Gangesz felett című nagysikerű és nemzetközileg is elismert filmjét, a 2008-as Tabló óta viszont ritkábban hallottunk felőle. Most közösségi finanszírozásból hozta létre az egyelőre Csendes éj munkacímen futó rövidfilmjét. A furcsa párokat tavaly is nagyon szerettük (Szacsvay László és Kizlinger Lilla személyében), reméljük, hogy Molnár Piroska és Vilmányi Benett is hasonlóan jól működnek majd együtt. 

Mikor jön? Az alkotók tavaszi bemutatóra készülnek. 

 

EGY SZÁZALÉK INDIÁN (r.: Hajdu Szabolcs) 

 

Tankó Erika

Miről szól? Három különböző társadalmi rétegből származó pár a közös barátjuk temetése után felmegy az egyikük lakására, rajtuk keresztül vizsgálja a film a férfi szerepek módosulását. A rendezés mellett színészként is részt vett a munkálatokban Hajdu Szabolcs, rajta kívül Gelányi Imre, Pető Kata, Szabó Domokos, Tankó Erika és Tóth Orsi vitatkozik majd a lakásban, ahová a Filmhu is ellátogatott. Reméljük, 2024 most már tényleg Hajdu éve lesz, végre bemutatja a trilógiáját, illetve a Hatalom és a Minden rendben című filmekben is főszerepben láthatjuk majd. 

Miért várjuk? A Macerás ügyek, a Fehér tenyér és a Bibliothéque Pascal rendezője saját bevallása szerint korszakhatárhoz ért el az Egy százalék indiánnal. Itthon mindent kipréselt magából, amit csak lehetett, könnyen lehet, hogy külföldön folytatja a pályáját. De előtte még két, az Ernelláék Farkaséknál stílusát és tematikáját folytató, életszagú drámát is látni fogunk tőle: a szintén 2024-ben érkező Kálmán-nappal együtt így lesz ebből a három filmből trilógia, és állítólag a három közül az Egy százalék indián dolgozik a legnagyobb dinamikákkal, ebben a történetben mutatkoznak meg a legnagyobb szélsőségek. 

Mikor jön? A tervek szerint a trilógia mindkét darabja eljut a mozikba 2024-ben, az Egy százalék indiánt a Budapest Film forgalmazza és ősszel mutatják be.

 

KALÁKA: A KÁRPÁTOKTÓL A CSENDES-ÓCEÁNIG (r.: Pigniczky Réka) 

Miről szól? 50 éves lett a Kaláka együttes, ennek apropóján készül bemutatni Pigniczky Réka rendező Kaláka: a Kárpátoktól a Csendes-óceánig című filmjét. Bár sok archív anyag is elérhető az együttesről, Pigniczky nem csak ezekkel dolgozott, hiszen ahogy már korábban is írtuk, őt jobban érdekelte, hogy azt mutassa meg, milyen emberek a zenekar tagjai. Pigniczky elkísérte őket Erdélybe, a Vajdaságba, de Dél-Amerikába is, és nem hagyományos portréfilmet készített, nem kronologikusan megy végig az együttes történetén. Narráció helyett egy animált „népmese” fogja összefoglalni a Kaláka múltját, ezzel kikacsintanak a Magyar népmesékre, melynek az együttes szerezte a feledhetetlen főcímzenéjét és az összes filmzenéjét, zörejét is. 

Miért várjuk? Pigniczky Réka Amerikában nőtt fel, de gyerekkorában ugyanúgy Kalákát hallgatott, mint a legtöbb magyarországi kisgyerek, persze mást jelentett neki. Ez a különleges viszony, és persze az együttes elképesztő kulturális teljesítményének ereje is ott lesz a filmben – az erőé, amiről talán nem túlzás azt állítani, hogy kontinenseken átívelve köti össze a magyarul beszélő vagy magyar identitással rendelkező embereket. A Kaláka zenéjét a világ minden táján szeretik, a film a zene határokon átívelő erejéről is szól. 

Mikor jön? 2024-ben.

 

THE GREY MACHINE (r.: Lichter Péter)  

 

Miről szól? A titokzatos stylesi eset után Lichter Péter következő experimentális projektjével Edgar Allan Poe életművét fogja belesűríteni egyetlen absztrakt filmbe. A 60 percesre tervezett The Grey Machine középpontjában egy harminc évvel ezelőtt megalkotott gép áll, mellyel egy tudós rekonstruálta E. A. Poe tudatát.  

Miért várjuk? Ez egy poszthumán found footage Poe-film lesz, analóg és glitch technikák keverésével készül. Lichter eddig annyit árult el, hogy a horror ősatyjának életműve számára ősélmény: tiniként az ő művein élt, 12 évesen az úszótáborban, cselgáncsedzésre menet a buszon ezt olvasta. A filmet Nemes Z. Márióval közösen írja, Kovács-Vajda Bence a sound designere. És ennyi elég is, hogy bekerüljön 2024 legjobban várt magyar filmjei közé.  

Mikor jön? 2024 második felében érkezik.

 

A POKOL ÉLŐVILÁGA (r.: Hartung Attila)

Cserhalmi György / Fotó: Nagy Iza

Miről szól? Hartung Attila új filmje szintén egy ünnepi este játszódik, Henrik érkezik a Szentiványi család vacsorájára, de valódi szándékait senki sem sejti. A vendéglátó család sokak életét tönkretette, többek között Henrikét is, akinek már csak néhány apró részlet hiányzik a nyomozásához, hogy feltárja a család bűnlajstromát. Az este során, ahogy egyre több titok kerül napvilágra, úgy kell Henriknek is megkérdőjelezni mindent, amit eddig valóságnak gondolt. 

Miért várjuk? A FOMO rendezője eddig minden alkotása esetében bizonyította, hogy ha filmkészítésbe fog, abból valami jó sül ki, éppen ezért is várjuk nagyon az önerőből és koproduceri beszállásokból készült A pokol élővilágát. Ráadásul a szereplőgárda is impozáns: a főhőst Nagy Márk alakítja, a Szentiványi család tagjait pedig Cserhalmi György, Alföldi Róbert, Mészöly Anna, Tenki Réka, Hay Anna és Lengyel Tamás formálják meg. 

Mikor jön? Valószínüleg 2024-ben már láthatjuk, de még nincs pontos dátum. 

 

MAJDNEM MENYASSZONY (r.: Pacskovszky József)

Kelemen Hanna / Fotó: Megafilm / Hortobágyi Júlia

Miről szól? A két világháború közötti korszak népszerű írójának, Herczeg Ferencnek egy újabb regényét, ezúttal A Fehér Pávát adaptálják filmre. A 20. század fordulóján, egy fiktív, Varjas nevű magyar kisvárosban játszódik, ahová végre megérkezik a vasút. A főhős, a fiatal és csinos Ábel Marika életébe pedig két új férfi toppan be, az egyik a haladás embere, egy számító vasúti mérnök, a másik egy romantikus, titokzatos báró, aki a múltat képviseli.

Miért várjuk? Pacskovszky József már készített egy tévéfilmet Herczeg Ferenc egyik műve alapján, és a Kék róka kifejezetten bájosra és szórakoztatóra sikerült. Hasonló tüneményes szerelmi botladozásokat várunk ettől a filmtől is. Az esküvőjére készülő főhősnő szerepét Kelemen Hannára osztották, ez az első főszerepe nagyjátékfilmben, hátha hasonlóan nagy felfedezés lesz, mint Mentes Júlia az Ida történetében.

Mikor jön? Februárban mutatják be, trailer itt.

 

ZENIT (r.: Kristóf György)

Fotó: Pozsonyi Janka

Miről szól? A korábban Bunker munkacímen bejelentett, posztapokaliptikus, sci-fi elemekkel ötvözött táncfilm egy földalatti börtön lakóiról szól. A börtönt az elítéltek repetitív mozdulatsorral működtetik, ám egy napon hibaüzenetet kapnak. Nyoma vész az őröknek és a rácsoknak, a foglyok pedig kiszabadulnak. Azonban nem szabadság, hanem egy másfajta rabság várja őket. 

Miért várjuk? Az Out rendezőjének második nagyjátékfilmje izgalmas, egyedi kísérletnek ígérkezik, mivel a szereplők meg sem fognak szólalni, minden kommunikációra a mozgás segítségével kerül majd sor. Experimentális nagyjátékfilmekből Magyarországon nem vagyunk eleresztve, a Zenit ráadásul több különböző műfaj – sci-fi, dísztópia, mozgásszínház, táncfilm – vegyületének ígérkezik, így valami tényleg újszerűt várunk a kőfejtőben forgatott filmtől, amit Roy Anderson kedvenc magyar operatőre, Pálos Gergő fényképezett. 

Mikor láthatjuk? Márciusban kerül mozikba a Vertigo Média forgalmazásában. 

 

BUDAPESTI NAPLÓ (r.: Rafael Kapelinski)

Miről szól? Amíg 1981 decemberében a Szolidaritás mozgalom ellehetetlenítése céljából Lengyelországban bevezették a szükségállapotot, addig Magyarországon a diktatúra jóval puhább volt. Hanna és a tizenegy éves fia, Irek sorsfordító utazásán keresztül a szocializmus két különböző arca ütközik majd, miközben az anya a megromlott házasságából próbál kiutat találni, a fiú pedig Budapesten megízleli a viszonylagos szabadságot. Édesbús családi dráma, és közben alulnézetből láthatunk rá a történelemre.

Miért várjuk? Valószínűleg jót fog tenni a filmnek a személyesség, a lengyel-magyar koprodukció a rendező saját gyermekkori élményei alapján készült, és a koncepció is kiváló, egyszerre gyermeki és kívülálló szemszögön keresztül láttatni a nyolcvanas évek Magyarországát. A rendezőnek, Rafael Kapelinskinek ez lesz a harmadik nagyjátékfilmje, az elsővel rögtön egy rangos fesztiválon diadalmaskodott, a Butterfly Kisses lett a Generation szekció legjobbja a Berlinalén 2017-ben.

Mikor jön? Az év második felében a Vertigo Média forgalmazásában.

 

SIROKKÓ (r.: Yassine Marco Marroccu) 

Fotó: Mirage Film / Szilágyi Lenke

Miről szól? Egy férfi odüsszeiájának története, aki a 60-as évek elején átszeli a Szaharát, hogy rátegye a kezét egy megfeneklett hajó kincset érő rakományára. A nemzetközi színészgárdával és stábbal készült film a huszadik századon átívelve egy személyes történeten át mutatja be Európa és Afrika napjainkban is tartó összetett viszonyát. 

Miért várjuk? A Sirokkó 1961 tavaszán indul Marokkóban, de története a harmincas évekig visszakanyarodik, és ezen a több évtizeden átívelő időutazáson keresztül betekinthetünk Marokkó függetlenségének kezdeti korszakába, amikor kalandorok, csavargók, művészek és utazók járták be a vidéket. Yassine Marco Marroccu rendező szeret sok különböző kultúrát felvonultatni a történeteiben, ezért ez a film is egy különleges egyvelege lesz az európai és afrikai történelemnek. Az alkotók egy sokszínű, misztikus filmet ígérnek. 

Mikor jön? 2024 utolsó negyedében érkezik.

 

ÉS MI VAN TOMIVAL? (r.: Till Attila)

Miről szól? A pánikbetegség, a mozgáskorlátozott emberek élete és a modernkori rabszolgatartás után ismét érzékeny témát dolgoz fel Till Attila. Az És mi van Tomival? főhőse korábban alkoholista volt, a film pedig a szenvedélybetegségről való leszokás küzdelméről szól. 

Miért várjuk? A leginkább műsorvezetőként ismert rendező utoljára 2016-ban jelentkezett filmmel (Tiszta szívvel), azóta nem kapott támogatást tervei elkészítésére. Ez a történet azonban annyira kikívánkozott belőle, hogy önerőből, sok baráti segítséggel készült el mindössze tizenhat nap alatt. És bár alig tudni valamit az alkotásról, a werkfotókból kiderül, hogy a főbb szerepekben egyik állandó alkotótársa, Thuróczy Szabolcs, valamint Sodró Eliza lesznek láthatók. 

Mikor jön? A gyártó cég, a Laokoon Filmgroup 2024-re tervezi a bemutatót, de a pontos dátum a fesztiválszereplésektől függ. 

Sorozatunk első része itt, harmadik része pedig itt olvasható.

Címlapkép: Agnieszka Judycka a Budapesti naplóban