Voltaire 18. századi szatirikus kalandregényét Kreif Zsuzsanna rendező, valamint Bera Nándor és Turai Balázs társalkotók Kovásznai György megvalósulatlan ötleteiből kiindulva dolgozták fel. A 13 részes animációs sorozat megőrizte az eredeti mű szellemiségét, ám a készítők a társadalmi kritikát teljes mértékben a 21. századra hangolták, a történetet pedig töménytelen mennyiségű kikacsintással tették maivá.

A jóhiszemű világjárót, Candide-ot (Rajkai Zoltán) minden epizód egy teljesen más, kissé őrült szituációba és környezetbe helyezi, simán belefér, hogy egyszer környezetvédő Tarzanként, máskor óriásrobotot vezérlő pilótaként látjuk viszont – ám minden alkalommal hiábavalóan próbálja elnyerni szerelme, a hűtlen Kunigunda (Jordán Adél) szívét, miközben a sorozat negatív szereplője, a szintén változatos alakokban (például Steve Jobsra emlékeztető tech-guruként vagy dél-amerikai drogbáróként) feltűnő Panglos mester (a pilotban Kulka János, a sorozatban Máthé Gábor) optimista tanításai csalják tévútra.

Míg a Candide kalandjai eklektikus pilotepizódján tíznél is több animációs alkotó dolgozott, addig a sorozat nem kevésbé rendhagyó látványvilágát már teljesen Kreif Zsuzsanna tervezte. Az epizódok az NMHH Mecenatúra programjának támogatásával, a Popfilm gyártásában készültek, a producerek Iványi-Bitter Brigitta és Fehér Károly voltak. A szereplők a szinkronmunkát a Katona József Színház pincéjében végezték, a felvételre annak idején mi is ellátogattunk.

A végeredményről bátran kijelenthetjük, hogy eddig még csak hasonló sem készült hazánkban, a Candide kalandjai a legnépszerűbb amerikai felnőtt-animációk sorába is beillik – ehhez képest a sorozat bemutatása sok nehézségbe ütközött, az aktuálpolitikai áthallások miatt több jelenetet is meg kellet kurtítania az alkotóknak (a részletekről ebben a cikkünkben számoltunk be.) A 2018-ban elkészült sorozat köztévébe tervezett premierje is elmaradt, eddig csak egyetlen alkalommal, hajnali kettőkor lehetett látni a RTL Klub műsorán, a szerencsésebb nézők pedig különvetítéseken és filmfesztiválokon csíphették el.

Az alkotók most viszont saját kezükbe vették a terjesztést, VOD-formátumban tették elérhetővé a sorozatot - így ráadásul az eredeti, vágatlan epizódokat nézhetjük meg. A Vimeo-n a sorozatot 5,90 dollárért lehet időlegesen kölcsönözni, vagy 7,90 dollárért megvásárolni. Az online premier kapcsán Iványi-Bitter Brigitta producer emailben válaszolt kérdéseinkre:

A fesztiválvetítések és a hajnali kettőkor kezdődő RTL Klub-vetítés után végre a nagyközönség is láthatja a Candide-adaptációtokat. Megkönnyebbültetek? Öröm van és boldogság?

Igen, már nagyon vártuk, hogy végre megoszthassuk. Úgy egy éve valaki ironikusan azt tanácsolta, hogy csak akkor osszuk meg a neten, ha világjárvány lesz és az emberek kínjukban már nem tudnak mit csinálni, mint megnézni a filmet. Hát kivártuk. Tadamm. Na jó , csak vicceltem.

Mennyi idő telt el az első vázlattól mostanáig?

7 év! Ugye, hogy az bibliai szám? 7 év alatt be tud érni valami. Candide nagyon gyerekcipőben járt, amikor elkezdtünk vele foglalkozni, és mostanra lett érett.

Nagy nyilvánosságot kapott a sorozat körüli hercehurca, több részletet is ki kellett vágni, miután az NMHH döntőbizottsága elé került a Candide kalandjai. A cenzúrázatlan verzió azt jelenti, hogy ezek a részletek mind visszakerültek? A Szűz Mária-tetoválás, a kisvasút és a nézők nélküli stadion?

A világháló és a nemzeti televíziós csatornák között az a különbség, hogy az interneten elérhető fizetős tartalmak sokkal szókimondóbbak és őszintébbek lehetnek. Sőt, az áthallások is megengedettek. A világhálón ugyanis sem a Szűz Mária-tetoválás, sem a kedves vezető kisvasútja, sem a nézők nélküli stadion nem számít sértő tartalomnak. Amit a magyar nemzeti közszolgáltató potenciálisan sértő tartalomnak nevez, az a világ többi részén szellemes szórakoztatásnak minősül. Hozzáteszem, a sorozat nemzetközi és magyar közönségnek készült, nincs benne túl sok hazai vonatkozás. A főszereplő ugyanis a koronavírust is meghazudtoló gyorsasággal utazza körbe Földünket.

Mi változott azóta? Egy év elteltével miért kerülhetnek be olyan részek, amelyek korábban nem?

A Candide egyértelműen az elmúlt 40 év legjobb magyar felnőtteknek szóló animációs sorozata. Kultfilm. Nem maradhat fiókban. Hogy lehet ezen segíteni? Túl van a film a magyarországi tévés sugárzáson (RTL, hajnali 2-kor), másikat senki nem vállalt be hazánkban. Az a legdemokratikusabb, ha bármikor, bárhol, bárki megnézheti az eredeti filmet. Ezt csak a neten lehet. Egy mozijegy áráért ezerszer is megnézheted!

Mesélsz kicsit a Candide fesztiváléletéről? Hogyan reagáltak a filmre a világ különböző pontjain?

Minden fesztiválon vették a poénokat, még angol feliratos magyarul beszélő formában is. Például legutóbb február végén, az amerikai Slamdance fesztiválon az amerikai és kanadai szakma krémje nézte teltházas vetítéseken, nem is hittem el, hogy minden poénon sírva röhögtek. Nagyon bírták. A BoJack Horseman-hez, a South Park-hoz, a Rick and Morty-hoz hasonlították. És nagyon megtisztelő, hogy idén februárban a nagyra becsült szakmai zsűri, a MÚOSZ, a legjobb animációs film díját ítélte oda a Candide-nak! Ezért már érdemes volt megírnia 300 éve a Voltaire-nek ezt a könyvecskét, még ha ki is rúgták emiatt a hazájából.