November 4-én este Tarr Béla filmrendező nyitja meg az V. Verzió Filmfesztivált, majd a megnyitó közönsége két rövid dokumentumfilmet -  Krzystof Kieslowski Az éjszakai portás szemével, valamint Andreas Horvath A nyugdíjas éjszakai portás szemével című lengyel alkotásokat tekintheti meg a Toldi moziban. Ez utóbbi alkotást rendezője is elkíséri a Verzióra.

A fesztivál szervezői ezúttal nem tematikus blokkokat alkottak, ennek oka pedig a felvonultatott dokumentumfilmek sokszínűsége. A Nemzetközi Panorámaprogramban harminc kortárs, kreatív dokumentumfilm szerepel, köztük a Havel polgártárs című cseh alkotás, Vaclav Havel portréja (ez a film versenyben volt az Európa Parlament Lux-díjáért), a Bűn és bűnhődés című cseh-francia film, amely groteszk humorral beszél a kínai rendőrségről, vagy az Allah jegyesei című izraeli alkotás a női merénylőkről.

Havel polgártárs - Vaclav Havel portréja

A Magyar Panoráma program kurátora Báron György, itt 11 rendkívül színvonalas és sokszínű magyar dokumentumfilmet láthat majd a közönség, mint például Bálint Arthur Ikrek című alkotását egy székelyföldi ikerpárról, a 39. Magyar Filmszemlén Esélyegyenlőségi díjjal jutalmazott Süllyedő falut, Szirmai Márton groteszk humorral fűszerezett történetét egy település lakosainak túlélési stratégiájáról, vagy Hajdú Eszter friss dokumentumfilmjét, A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című alkotást, amely rámutat, hogyan gyűrűzött be a magyar otthonokba a politika az utóbbi években.

Az Ötcsillagos blokk öt dokumentumfilm-történeti klasszikust rejt, amelyek megváltoztatták a dokumentumfilm műfaját, kitágították annak határait. Köztük a megnyitón is látható ’77-es Kieslowski filmet egy paranoiás éjszakai portásról, Errol Morris amerikai rendező ’88-as alkotását, A keskeny, kék vonalat, amely egy rendőrgyilkosság ügyét göngyölíti fel, váratlan fordulatok közepette, valamint Gazdag Gyula és Ember Judit 1972-ben készült A határozat című filmjét, amelyet a Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség minden idők 100 legjobb dokumentumfilmje közé választott.

A guberáló (Mahmoud Al Massad filmje)

A Tükörcseppek Kína történelméből című blokkba olyan kínai alkotásokat választottak a szervezők, amely a Kínai Kulturális Forradalomhoz kapcsolódó események, illetve ezek a kínai kultúrára gyakorolt hatását térképezik fel. A Vörös művészet a poszterművészet változásait mutatja be, a Reggeli napfény azt beszéli el, milyen hatással volt a kulturális forradalom a különböző művészeti ágakra, a Tienanmenn: A Mennyei Béke Kapuja pedig egy rendkívül alapos történeti leképezése a ’89-es pekingi mészárlásnak.

A Fesztivál Keresztutak programjának idei vendége a DOK Leipzig fesztivál, amelyben az utóbbi évek díjnyertes alkotásai tekinthetőek meg, köztük svájci, német, kínai, lengyel és román dokumentumfilmek hajléktalan drogfüggőkről, német kisvárosi tinédzserekről, egy romániai pszichiátriai intézet lakóiról, valamint egy házasságtörés miatt megkövezett afgán nőről. 

A fesztivál programját kerekasztalbeszélgetések, közönségtalálkozók tarkítják. A világ legnagyobb kínai étterme című alkotást a film vágója – az Egyesült Királyságban élő rendező-vágó - Gigi Wong kíséri el, az Anna Politkovskaya, hét év a frontvonalon című holland film producerével, Sasha Ourikkal, valamint a magyar dokumentumfilmek rendezőivel is találkozhat majd a közönség a vetítések után. Idén is lesz Diákverzió, amelynek keretében több vidéki és budapesti középiskolai osztály fog dokumentumfilmeket nézni, majd megvitatni a látottakat.

A világ legnagyobb kínai étterme (Weijun Chen filmje)

A fesztivál közönsége fog dönteni a díjnyertes filmről, amely a közönségszavazatok alapján nyeri majd el a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Institute) 1500 eurós díját. Az V. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján.