A tiltakozó színháziak „minimális igényként” azt kérték a cannes-i szervezőktől, hogy a fesztivál ünnepi megnyitóján képviselőjük rövid beszédben ismertethesse igényeiket, másnap pedig a fesztiválpalotában tarthassanak sajtótájékoztatót mozgalmuk céljairól. Az igazgatóság erre azt válaszolta, hogy a francia művészek többségéhez hasonlóan e testület is szolidáris a mozgalommal, de a fesztiválpalotát mégsem bocsáthatják rendelkezésükre, mivel ez más célokra való.

A bérkövetelő mozgalom – a nagy szakszervezeti szövetségek támogatásával – ezek után szánta rá magát a „hadüzenetre”, hangsúlyozva, hogy nem akarják ellehetetleníteni a nagy filmes seregszemlét. Ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy fórumként használhassák Cannes-t követeléseik ismertetéséhez.

Első lépésként a tiltakozó mozgalom tagjai a múlt hét végén élő láncot alkotva megakadályozták, hogy a fesztiválfilmek Párizs környéki raktárából Cannes-ba szállítsák el a bemutatásra váró francia versenyfilmeket (ez azóta már megtörtént). A szóban forgó filmek rendezőinek többsége egyébként szolidaritást vállalt az akcióval, és nyilatkozatban követelte a kulturális kormányzattól a színházi segédszemélyzet munkakörülményeinek javítását. A rendőrség a maga részéről nem zárja ki a nagyobb arányú rendbontásokat a következő napokban Cannes-ban.