Vajon vígjáték volt?
IdiótákA rendező azonban várhatóan ezúttal sem hazudtolja meg magát: újabb modern moralitásjátékot visz vászonra. A történet valóban tipikus vígjátéki helyzet: egy informatikus cég tulajdonosáról szól, aki egy nap úgy dönt, eladja a céget. A probléma viszont azzal van, hogy az alapításakor egy fiktív igazgatóra bízta a vállalat irányítását, hogy a kellemetlen döntések elől mögé bújhasson. A potenciális vevők pedig ragaszkodnak hozzá, hogy ezzel az igazgatóval személyesen tárgyaljanak. A tulajdonos ekkor felbérel egy középkategóriás színészt, hogy játssza el az elnök szerepét. A színész azonban egyszer csak ráébred, hogy ebben a játszmában ő csak egy bábu, ami morális önvizsgálatra készteti.

Az egyébként teljesen dán szereplőlistához a rendező régi barátja, a francia Jean-Marc Barr is csatlakozott. A vezető szerepekben a Trier-filmekből szinte kihagyhatatlan Jens Albinus (ő volt például az Idióták Stoffer-e) és Peter Gantzler (Olasz nyelv kezdőknek) látható. A film a Zentropánál készül 2,7 millió euróból, a tervek szerint március 31-ig forgatnak majd. Trier új munkáját máris számos országba előre eladták forgalmazásra. (pl. a Benelux-államokba, Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Romániába, Brazíliába és Törökországba) A dán premier 2007 nyarára várható.

Magyarországon ezen a héten kezdik vetíteni Lars von Trier legutóbb elkészült filmjét, a Manderlay-t. 2005-ben egy egyedi hangvételű dokumentumfilmjét, az Öt akadályt lehetett a hazai mozikban látni, melyben filmes párbajt vívnak egykori mesterével, Jorgen Leth-szel.

Európa újra csendes
Jean-Marc Barr az Európában

Trier 2007-re halasztott trilógiazáró darabjáról, a Wasingtonról még nem lehet sokat tudni. Az Imdb szerint egyetlen színész jelenléte biztos a filmben, mégpedig természetesen Udo Kier-é. Korábbi hírek szerint a rendező Nicole Kidman-nel is tárgyalt már, ugyanis azt szeretné, ha a harmadik részben Grace szerepét a Manderlayben látható Bryce Dallas Howard-dal közösen játszanák el. A halasztás oka pedig egészen egyszerű: Trier tovább kíván dolgozni a forgatókönyvön, ugyanis nem teljesen elégedett vele.