Agyvizet forraló hőségben utaztunk Nagykátára, ami mintegy 70 kilométerre és egy óra kocsikázásra fekszik Budapesttől. Az álmos kisvárosban Álmos utca feliratú buszmegálló köszöntött minket. A viszkis rabló Budapesten fosztogatott, de nem csoda, hogy a bankrablási jeleneteket inkább a csendes és nyugis vidéken forgatják le: délelőtt 11 körül érkeztünk, három órát töltöttünk ott, ezalatt minimális volt a forgalom a forgatás helyszínéül szolgáló épület körül, a bámészkodó helyieket egy kezünkön megszámolhattuk.  

Szalay Bence és Klem Viktor

A filmes felszereléssel és stábtagokkal körbevett forgatási helyszín épületének földszinti üzlethelysége korhű banknak volt berendezve, és épp belsőből vettek fel egy rablási jelenetet, amiben az Ambrus Attilát alakító Szalay Bence és bűntársa (Klem Viktor a Veszettekből) berontanak a pénzintézetbe. Mint kiderült, ez az első rablása a viszkisnek, amit másodmagával hajt végre. Mivel a retró banknak berendezett helység szűkös, eleinte csak kívülről figyelhettük, ahogy a farmernadrágba, dzsekibe öltözött, baseball sapkát, napszemüveget és álbajuszt viselő Szalay pisztollyal a kezében, táskával a vállán, kapucnis pólóba bújt társával a sarkában idegesen megrohamozza a bejáratot, majd odabent ezt üvölti „A földre! Mozgás!”.  

Nézegess még több képet a forgatásról!

Idővel beengedtek minket is a szettbe és a backstage-be. Ekkor láttuk a teljes jelenetet, ami majd a filmbe is belekerül: Oszter Sándor, a kulcsát pörgető biztonsági őr, épp kinyitja az ajtót egy távozó ügyfélnek, amikor az alkalmat kihasználva benyomulnak Ambrusék. A viszkis gyorsan falhoz löki, elveszi a pisztolyát, elejt egy mondatot arról, hogy a szekus inkább ne kockáztassa az életét, majd a földre parancsolja az ügyüket intéző tucatnyi civilt és átveti magát a pulton. Ezt az egyetlen jelenetet forgatták, amíg ott voltunk, de próbák után, majd többször újravéve, más és más szögből, amiből arra is lehet következtetni, hogy klippes, sok vágással és rövid snittekkel operáló akciófilm készül. Bent szemügyre vehettük a díszlettervező és a berendező munkáját is, és megbizonyosodtunk róla, hogy a retró „Mezőbank” tökéletes illúzió, még az alkalmazottak iratai is korhűek, pedig esély nincs rá, hogy a mozinéző beleolvasson majd a nagy vásznon egy ennyire dinamikus jelenetben.  

Antal Nimród

Antal olykor maga is előjött a backstage-ből és személyesen instruálta a kameramant, valamint higgadtan, mosolygósan irányította a stábot. Az egész forgatáson fesztelen hangulat uralkodott, a színészek nem tűntek lestrapáltnak, a szünetekben a rendezővel viccelődtek. Antal biztosította az újságírókat, hogy a film a Kontrollnál is látványosabb lesz, és csupa izgalmas jelenetet ígért: a határon való átszökést Ambrus gyermekkorából, hokimeccset, heistet, kaszkadőrmunkát, autós üldözéseket. Mi megkérdeztük tőle, jobb élmény-e egy saját maga által írt álomprojektet forgatni, mint bérmunkát a hollywoodi stúdiórendszerben. Arról is faggattuk, hogy mennyi a fikciós dramaturgia és a valósághűség aránya a filmben, és hogy nyitott-e improvizációra, hirtelen ötletekre a forgatáson.  

Nézegess még több képet a forgatásról!

Azt mondta, noha a rendezés kreatív részébe ma már egy hollywoodi iparosmunkában sem szólnak bele a megbízói, de sokkal jobb „a szívéből jövő” filmet forgatni, részben épp azért, mert nyitott maradhat a rögtönzésre, nem kell a forgatókönyvben leírtakhoz ragaszkodnia. A spontaneitásra pedig azért van szükség, mert így képesek humort és színészi nüanszokat lopni a jelenetekbe. Szórakoztató közönségfilmet akar készíteni, és szerinte ehhez megtalálta a tökéletes történetet, ami akciótól komikumig mindenféle attrakcióra lehetőséget kínál. A forgatókönyv valóságalapját 80%-ra saccolja, ami viszont tovább csökken a forgatás során, ahol folyamatosan formálódik a film. „Egy saját projekt forgatásakor is stresszelek, hiszen minden nap van kihívást jelentő feladat, de most nagyon jó itthon lenni” - tette hozzá.  

Oszter Sándor

Arról is beszélt, hogy Ambrust meghívták a forgatásra is, a viszkis és az őt alakító Szalay pedig korábban többször is együtt vacsoráztak. A 23 éves, „kameraszűz”, azaz első filmszerepét játszó színész elárulta a Filmhunak, hogy Antal tanácsára egyáltalán nem próbálta elsajátítani és imitálni a rabló manírjait, gesztusait. Igyekszik hasonlítani Ambrusra, de nem külsőségekben. Inkább interpretálni próbálja azt, amit megtudott a viszkis tetteinek motivációiról, céljairól. Az érdekelte, hogy mit tenne ő, ha neki kellett volna pénz nélkül átszöknie Romániából és túlélnie a fővárosban.  

Antal Nimród és Klem Viktor

Úgy készült, hogy archív felvételeket nézett Ambrus és mások bankrablásairól, nem De Niro vagy Pacino gengszterfilmjeit. Bevallása szerint Antal külön kérte, hogy ne vagány, hanem hiteles bankrablót alakítson. Nem nagyképű amerikaias, hanem a magyar nézőknek is hiteles karaktert akartak. Elmondta, hogy nagy lehetőség számára a film, sokoldalú alakításra kínál lehetőséget, hiszen van benne akció, humor, szerelmi szál és kemény dráma is. Attól sem tart, hogy beskatulyázzák, és csupa rosszfiút kell majd alakítania: szerinte az antihősök izgalmasabbak, és ilyen karaktereket is imádna játszani. „Engem nem érdekelt a filmezés, csak a színház, de most iszonyatosan rákaptam a forgatás hangulatára, bármeddig tudnám csinálni. Minden nap van egy kis sikerélményem, amitől még jobban felpörgök.”  

Nézegess még több képet a forgatásról!

Arról pedig, hogy rosszfiú-e Ambrus Attila, a producert, Hutlassa Tamást kérdeztük. Szerinte ezt a kérdést nem vizsgálja a film, az alkotók nem ítélkeznek. Felidézte, hogy számos kiváló film szól sokkal nagyobb bűnöket elkövetett emberekről is. A rablós mozi (azaz a heist) létező műfaj, és szerinte érdemes „készen kapott”, népszerű, közönséget bevonzó főhőssel megcsinálni, mivel egy ilyen karaktert nem kell külön bemutatni a nézőknek. Antal Nimród már közös munkájuk, a Kontroll után filmet akart készíteni a viszkisről, de azóta Hollywoodban is tapasztalatot szerzett, és a tökéletes főszereplőt is megtalálták Szalay személyében.  

Hutlassa Tamással interjúzunk

Arról is kérdeztük, ki a célközönség, hogy mit kínál a film a fiataloknak, akik a viszkis ’90-es évekbeli rablásait és az azt övező médiacirkuszt nem követhették annak idején, és hogy versenyképes-e a mozi külföldön, ahol Ambrus kevéssé ismert. „Ez a film nem bánt senkit. Szórakoztatóan, látványosan és akciódúsan meséljük el a történetet, amit a legmodernebb kameratechnikával veszünk fel. Szerintem fogják szeretni a fiatalok” - mondta, hozzátéve, hogy Szalay személyében is ifjú újoncot választottak a főszerepre. A külföldi forgalmazhatóság szempontjából az egyetlen hátrány a nyelv, viszont az a Kontroll karrierjének sem ártott.  

Ez volt a 20. forgatási nap, még ötven van hátra, eddig többek közt Vácon és Székesfehérváron filmeztek, utóbbi városban a jéghokis részeket vették fel. A film 2017-ben kerül mozikba.