Az Amerikában élő magyar származású rendező másfél évvel ezelőtt Budapesten forgatott mozi spotot a magyar film népszerűsítése céljából. (Itt nézheted meg a kisfilmet!) Ekkor a Magyar Nemzeti Filmalap felkérésére mesterkurzust is tartott a Millenárison. (Beszámolónkat ITT olvashatod, az eseményről készült videót pedig ITT nézheted meg!)

Ekkor már évek óta a rendező tervei között szerepelt, hogy filmre viszi Ambrus Attila történetét és találkozott is a az éppen keramikusként dolgozó “Viszkissel”. "Nekem nagyon szimpatikus a pasi, s nem csak azért, mert a dédnagyapám is csíkszeredai volt, hanem azért, mert szépen beszélő, intelligens, jóképű, kulturált ember benyomását keltette az első perctől fogva. Amikor most megérkeztem Budapestre, teljesen véletlenül rögtön összefutottam vele. Azzal kezdtem, hogy mesélhetek-e neki valamit, s nagyon tetszett, hogy ennyire nyitott volt. Meglátjuk, hogy ez sorsszerű találkozás volt-e.” - nyilatkozta a Filmhunak akkor, és úgy tűnik valóban sorsszerű volt a találkozás, mert az Origo értesülési szerint Filmalap támogatta Antal Nimród filmötletét.

Antal Nimród villámkérdéseinkre válaszol

Ambrus Attila története egyébként több filmes érdeklődését is felkeltette, itthon Dobray György vágyott a Viszkis sztori megfilmesítésére, de tíz évvel ezelőtt a Warner Brothers is érdeklődött a történet iránt.