A kormánybiztos irodája az Index.hu hírportálon megjelent szerdai hír kapcsán az MTI érdeklődésére felidézte, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk. A hitelállományon 49 cég "osztozik", közülük 19 iroda hitelszerződése járt le kedden. A produkciós cégek összesen hat bankkal állnak kapcsolatban.

 


A kormánybiztosi iroda közlése szerint Andrew Vajnának nem lenne feladata a "bedőlt" MMKA támogatási rendszeréből született tartozások rendezése, ő a nemzeti filmipar megújítására vonatkozó koncepció kidolgozására kapott felkérést, de segítségét kérték, ezért megpróbál eredményre jutni a bankokkal való tárgyalások során. A tárgyalások az Index.hu szerint az Erste, a Banco Popolare, a CIB, az MKB, a Raiffeissen és az FHB bankokkal folynak.


Kresz László, az MMKA gazdasági igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az alapítvány ellen jelenleg egy per folyik, ezt a Raiffeisen Bank kezdeményezte. "Elképzelhető, hogy mások is terveznek lépéseket, de még nem tudunk erről" - jegyezte meg.
A szakember szerint elviekben lehetőség van a produkciós cégek hitelszerződéseinek meghosszabbítására, de úgy véli, ez nem várható. Rámutatott azonban, hogy egyelőre csak zárolásról van szó, nem pedig inkasszálásról, azaz nem emelnek le pénzösszegeket a számlákról. Ez azt jelenti, hogy a produkciós cégek nem tudják ugyan használni azt a folyószámlát, de más pénzintézeteknél esetlegesen meglévő tőkéjükkel továbbra is tudnak gazdálkodni. Hozzátette, a zárolás és a felszámolás között akár évek is eltelhetnek.


Kresz László elmondta, hogy az MMKA Andrew Vajna kormánybiztos hivatalának rendelkezésére bocsátotta az alapítvány szerződéseiről és hitelállományáról szóló naprakész adatokat, valamint a kapcsolattartók listáját, de nem tudnak részleteket a pénzügyi tárgyalások menetéről.