Az eseményhez kijött egy pompás előzetes, amelyben feltűnik többek között Claudia Cardinale és Klaus Maria Brandauer, velük személyesen is lehet majd találkozni A párduc, a Volt egyszer egy Vadnyugat, illetve a Mephisto vetítésén. A szeptember 4. és 9. között zajló maraton filmjeit tíz blokkba csoportosították. Lesz például egy szekció Szabó István filmjeiből, a Grand Budapest Hotel-t inspiráló alkotásokból, de alighanem a legnagyobb érdeklődés a Bazilika előtt megtartott szabadtéri vetítéseket fogja övezni.

A szabad ég alatt, ingyenesen lehet majd megnézni Az aranyember című némafilmet Zagar zenei kíséretével, Sergio Leone fentebb említett western-klasszikusát, a Moszkva Ter-et Török Ferenc rendező jelenlétében, illetve Luc Besson A nagy kékség című alkotását Jean-Marc Barr főszereplővel.

Hosszú bekezdéseken át tudnám sorolni az izgalmas vetítéseket, de most már csak egyet szeretnék kiemelni, a felújított cannes-i klasszikusok blokkjában szerepel Alfred Hitchcock Szédülés című, festményszerű képekkel teli krimije, amelyet a világ legjobb filmjének választottak meg a Sight & Sound magazin szavazásán 2012-ben. A teljes program napi bontásban elérhető itt. Az ingyenes szabadtéri vetítések kivételével az előadásokra jegyet kell vásárolni.