A január 31-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas magyar művész munkásságából a berlini filmfesztiválon bemutatott utolsó alkotását idézik fel. Ez a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódja (nézd meg a filmet a fesztivál YouTube csatornáján itt), amelyet a fesztivál portálján tettek közzé csütörtök délután. A szkeccsfilm 2012-ben volt látható a német főváros filmünnepén.


A seregszemlét 2001 óta vezető Dieter Kosslick emlékeztetett arra, hogy az ismert és nagy hatású rendező, forgatókönyvíró műveit gyakran vetítették a Berlinalén. Dieter Kosslick a Berinale és Jancsó Miklós régi kapcsolatáról megemlékezve hangsúlyozta: a fesztivál gyászolja a rendezőt, aki jellegzetes, könnyen felismerhető stílust alakított ki a magyar újhullám képviselőjeként.


Jancsó Miklóst szoros szálak fűzték a Berlinaléhoz, számos alkalommal volt vendége a Berlinale különböző szekcióinak, Hajnal című filmje 1986-ban versenyben volt az Arany Medvéért, míg A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon című alkotását 1982-ben és az Isten hátrafelé megy című filmjét 1991-ben vetítették a rangos Panorama szekcióban. A Forum nevű programban mutatták be 1995-ben a Kövek üzenete, 1999-ben pedig a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmjét.
Péntek este megemlékezik a rendezőről a német fővárosban a Magyar Nemzeti Filmalap is, amely a fesztiválon szereplő magyar filmek tiszteletére aznap fogadást tart a berlini magyar nagykövetségen.

 

(Forrás: MTI)