A hetet rögtön egy korszakalkotó alkotással lehet az útjára indítani, a Sodrásban-t a magyar újhullám nyitófilmjének szokták nevezni. Gaál István 1963-as modernista műve megjelenésekor itthon és külföldön is nagy feltűnést keltett, Karlovy Varyból például a fődíjjal távozott, és azóta sem felejtődött el: a film felújított változatát az A-kategóriás velencei fesztiválon vetítik le augusztusban.

Sodrásban (fotó: Rajnogel Imre)

Gaál mellett két másik neves magyar rendező, Mészáros Márta és Sopsits Árpád egy-egy filmjét, az Aurora Borealis-t és A martfűi rém-et is megnézhetjük hétfőn. A következő napon egy érdekesnek igérkező filmet tűz műsorra a Duna World a magyar televíziózás kezdeti időszakából, 1959-ból. Neves magyar színészek játsszák el (például Kállai Ferenc és Básti Lajos), hogy egy amerikai kisvárosban akár meg is lincselhetik a szomszédjukat a lakók.

Szerdára egy magyar kisfilmen, A nagy dobás-on kívül nem tudunk mást ajánlani, amelyben a rendező (Papp Endre) és a színész (Kamarás Iván) azt találja ki, hogy csak úgy lesz hiteles a zárójelenet, ha vaklóban vízbe fullad benne a szereplő. Csütörtökön egy másik, kevésbé ismert filmjét is megnézhetjük Mészáros Mártának: a Szép leányok, ne sírjatok! arról ad lüktető képet, milyen érzés volt fiatalnak lenni, bulizni, csajozni a hatvanas évek végén. A főszerepben Jaroslava Schallerová, akit a korszak népszerű magyar zenekarainak a számai kísérnek.

Szép leányok, ne sírjatok!

A pénteket csecsemőrablással indíthatják a korán kelők - Csuja László elsőfilmjét, a Virágvölgy-et adja le a tévé. Majd megnézhetjük Koltai Róberttől az Ámbár tanár úr című vígjátékát, este pedig Márai Sándor utolsó napjaiba nyerhetünk betekintést Az emigráns segítségével.

A hétvégén a magyar filmművészet egyik legkülönlegesebb, és egyben legjobb alkotását, a Fotográfiá-t csodálhatjuk meg, amely a fikciós és a dokumentarista filmkészítés egyedö ötvözésével vall a fénykép és a valóság viszonyáról, és az emberekben mélyen eltemetett szörnyű titkokról. Sajátos filmnyelve miatt a mai napi megőrízte frissességét Zolnay Pál remekműve.

Szombaton két új magyar film elé is leülhetünk: a Kojot a mai magyar vidék ábrázalásakor a western műfaji eszközeiből hívott néhányat segítségül, a Genezis pedig egy szörnyű tragédiát, a néhány éve történt cigánygyilkosságokat dolgozza fel több szemszögből.

Ferrari Violetta a Gázolás című filmben

A hét utolsó napján lehull a lepel egy közkeletű hazugságról, valójában nem Gagarin, hanem Lajkó volt az első ember az űrben. Lengyel Tamás vígjátéka mellett a Cseh Tamás film-et, két '56-os szabadságharcos svájci magánakcióját fedolgozó A berni követ-et és a Gázolás című 1955-ös filmdrámát is érdemes lesz megnézni. Az utóbbiban Darvas Iván egy bírót alakít, aki a szerelme felett kénytelen ítélkezni. A nő bevallotta neki, hogy elütött valakit a kocsijával.


Július 29., hétfő

Sodrásban (r.: Gaál István) / Duna World / 11:25, 02:30
Aurora Borealis: Északi fény (r.: Mészáros Márta) / CineMax / 18:15
A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) / Film+ / 01:50

Július 30., kedd

Aurora Borealis: Északi fény (r.: Mészáros Márta) / CineMax / 09:25
Vihar a Sycamore utcában (r.: Mihályfi Imre) / Duna World / 11:40, 02:25
Merülés (r.: Topolánszky Tamás Yvan) / RTL Klub / 03:20

Július 31., szerda

A nagy dobás (r.: Borsos Miklós) / Mozi+ / 03:55

Augusztus 1., csütörtök

Dada (r.: Léner Péter) / Duna World / 11:35, 02:20
Szép lányok ne sírjatok (r.: Mészáros Márta) / Duna TV / 22:25

Augusztus 2., péntek

Virágvölgy (r.: Csuja László) / CineMax / 04:30
A pacsirta (r.: ) / Duna World / 11:20, 02:25
Ámbár tanár úr (r.: Koltai Róbert) / aMC / 12:20
Az emigráns (r.: Szalai Györgyi, Dárday István) / M5 / 21:35, 02:25

Augusztus 3., szombat

Fotográfia (r.: Zolnay Pál) / Duna World / 11:25
Lila akác (r.: Székely István) / Duna TV / 14:40, 02:25
Kojot (r.: Kostyál Márk) / HBO / 21:45
Genezis (r.: Bogdán Árpád) / CineMax2 / 00:20

Augusztus 4., vasárnap

Lajkó - Cigány az űrben (r.: Lengyel Balázs) / CineMax2 / 06:00, 17:15
Genezis (r.: Bogdán Árpád) / CineMax2 / 11:10
Gázolás (r.: Gertler Viktor ) / Duna TV / 15:10, 02:20
Cseh Tamás film (r.: Fonyó Gergely) / M4 / 21:10, 01:35
A berni követ (r.: Szász Attila) / M5 / 21:30, 01:10
Príma Primavéra (r.: Edelényi János) / Tv2 / 02:30

borítókép: Fotográfia