Több éven át tartó fejlesztés, illetve a szófiai és a jeruzsálemi díj után összeállt Csuja László (Virágvölgy, Kilenc hónap háború) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán végzett Nemes Anna testépítőnőről szóló filmjének a költségvetése: 216 millió forint gyártási támogatást kaptak a Filmintézettől, továbbá egy német cég is beszállt a produkcióba. Sokáig A teremtés koronája munkacímmel futott a filmterv, a Filmintézethez is így adták be adminisztrációs okokból, de valójában Jámbor szörnyeteg lesz a címe – árulta el az író-rendezőpáros férfitagja a Filmhunak.

A filmünk egy test-melodráma, ami egy profi testépítőnő útkereséséről szól. Alapvető célunk az, hogy bemutassunk egy különleges életet” – mesélte Csuja. Azon dolgoznak, hogy a Jámbor szörnyeteg fizikai hatást érjen el a nézőkben, a filmélmény legyen olyan, mintha a közönség végigcsinált volna egy kemény edzéstervet: „ Az a célunk, hogy a néző testi tapasztalatokon keresztül tudja megélni a főszereplő érzelmi állapotait.”

A főszereplőt Csonka Eszter játssza el, aki testépítő-világbajnok volt 2018-ban. Fontos szerepet kap Krisztik Csaba, valamint feltűnik néhány emlékezetes pillanatra Kerekes Éva és Barbinek Péter is.

Csonka Eszter

"Annak érdekében, hogy a legteljesebben tudjuk elmesélni Edina történetét, az elmúlt években folyamatosan fejlesztettük és csiszoltuk a történetet, míg eljutottunk a mostani állapotáig. Nagy segítségünkre volt a fejlesztésben a Jerusalem Film Lab, ahol Jacques Achotival dolgozhattunk, ezentúl hálával tartozunk Zabezsinszkij Évának és Jakab Julinak is a dramaturgiai munkájukért” – mondta el Csuja László.

A Filmalap anno a támogatás feltételeként határozta meg, hogy a költségvetés 20 százalékát koprodukciós forrásból biztosítsuk” – avatott be Muhi András producer a film pénzügyi hátterébe. „A Jerusalem Film Lab többfordulós workshopja végén a legjobb filmterv díját a Nemes-Csuja páros kapta meg. Ezután jelentkezett az egyik zsűritag, Janine Jackowski, a német Komplizen Film producere, hogy beszállnak a filmbe. Ők pótolták ki a hiányzó 20 százalékot.

Csuja László, Nemes Anna és Muhi András

A díjak és a külföldi érdeklődés mellett az is a forgatókönyv magas minőségét jelzi, hogy a német cég a 20 százalék döntő részét a ZDF/ARTE kulturális csatornától nyerte el pályázat útján.

A forgatás november 5-én indul, az operatőr Nagy Zágon lesz, aki a Kilenc hónap háborúban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes Anna testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a casting director Zabezsinszkij Éva, a producerek Muhi András és Ferenczy Gábor (Focus Fox Studió), koproducerek Janine Jackowski és Jonas Dornbach (Komplizen Film).

A címlapképen Nemes Anna és Csuja László látható.